RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En ny konkursbølge på gang

Sist oppdatert:
Tall fra kredittvurderingsselskapet CreditInform viser at den økonomiske nedgang allerede har utløst en ny konkursbølge i Norge, og det ser ikek bedre ut fremover
Konkurstallene for første kvartal i 2003 er ikke hyggelig lesning. Sammenlignet med første kvartal i fjor har antall konkurser steget med 41,3 prosent.

I mars alene er det åpnet 459 konkurser i selskapet registrert i foretaksregisteret mot 282 i mars 2002, viser tallene.

De største bedriftene i Norge er aksjeselskap og her stiger antall konkurser med 31 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. Enkeltmannsforetak sliter enda mer. Her er økningen i antall konkurser på hele 63 prosent.

– Dette er en virkelig kraftig økning. Nå har vi tallmateriale nok til å si at det har skjedd et skifte oppover i antall konkurser og det ser ut til å ha stabilisert seg der, sier adm. direktør Lars Carlsson i CreditInform i en kommentar .

I løpet av årets tre første måneder er det åpnet til sammen 1269 konkurser og det er dystre spådommer fremover.

– Nå ser det ut til at vi havner over 5 000 konkurser i løpet av året. Da bryter vi en psykologisk grense, sier Carlsson.

Verst i Hordaland

På fylkesbasis er det Hordaland som er verst, og antallet konkurser steget med hele 137 prosent dette kvartalet. Buskerud og Finmark opplever en dobling.

I Nordland og Hedmark øker antall konkurser med henholdsvis 74 og 67 prosentmen Oslo er eneste lyspunkt.

– I Oslo er det 16 prosents økning i antall konkurser dette kvartalet. Det er betydelig lavere enn landsgjennomsnittet og er positivt for Oslo. Husk også at det er her hovedtyngden av næringsvirksomhetene ligger, sier Carlsson.

Vanskelig for Bygg- og anlegg

Problemene i bygge- og anleggsvirksomheten fortsetter også dette kvartalet. Nå har antall konkurser steget med 77 prosent. For industrisektoren har økningen vært på 58 prosent.

Andre bransjer som viser liten hyggelig utvikling er fiske og fiske oppdrett, finansiell tjenesteyting og undervisning. Men butikkene holder stand.

– Varehandel, som har en økning på 18 prosent, gjør det bra i forhold til de andre bransjene, sier Carlsson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere