RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En nytelse for øyet

Sist oppdatert:
«Pike med perleøredobb» er en estetisk nytelse av en film og befester Scarlett Johansson som en av de mest uttrykksfulle skuespillere av sin generasjon.

Pike med perleøredobb (Girl with a pearl earring) - Storbritannia 2003. Med Colin Firth, Scarlett Johansson, Tom Wilkinson.

Aldersgrense 11 år

Forfatteren Tracy Chevalier har latt seg fascinere sterkt av den nederlandske maleren Jan Vermeer og hans slående maleri «Ung pike med turban» , også kalt den nederlandske Mona Lisa. Det er like lett å bli fascinert av Peter Webbers finmaskede, utsøkte fargelagte og antydende film.

Ingen vet hvem piken på maleriet er, men i Tracy Chevaliers fiksjonaliserte roman er hun den 15 år gamle tjenestepiken Griet (Scarlett Johansson) som kommer til Vermeer-familien når hennes egen far blir for syk til å brødfø familien. Griet har et kunstnerisk blikk og et sansefullt forhold til farger, lys og malerkunsten. Jan Vermeer (Colin Firth) ser en sjelefrende i Griet og dermed blir hun en trussel mot familien og ikke minst Vermeers kone og hans eldste datter.

Peter Webber har på ypperlig vis klart å fange den dydige tidsånden som oser av romanen til Chevalier. Scarlett Johansson har ingen enkel lett oppgave når hun skal formidle den sterke, sanselige, men svært så ordknappe Griet og hennes selvoppholdelsesdrift. Men 19-åringen kommer fra jobben med bravur.

Colin Firth gir til kjenne en neddempet maler, men makter å gi ham litt mer menneskelighet enn han opptrer med i bokform.

Webber har heller ikke falt for fristelsen å tråkke over grensen til antydningens kunst. I det hele tatt er filmen svært tro mot det originale materialet, kun slutten er mer åpen enn den er i bokform.

Det er imponerende hvor mye unge Johannesen likner på maleriet av piken med perleøredobb som er utgangspunktet for både roman og film. Webber har også sørget for å beholde fargene gjennom hele filmen og dermed får vi følelsen av å vandre rundt i en estetisk nytelse av en film uten at det blir påtatt.

En av påskens sobreste og vakreste filmverk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere