Gå til sidens hovedinnhold

En omkom etter scootertur

To personer er fortsatt savnet.

Én av de ni ungdommene i alderen 18-25 år som kjørte seg bort på fjellet mellom Skaidi og Porsangerfjorden, er funnet omkommet, ifølge hovedredningssentralen i Nord-Norge, melder Finnmark Dagblad.

To av de savnede ved Skáiddejávri, om lag 17 kilometer sørvest for Indre Billefjord. Disse to kunne opplyse hvor ytterligere fem befant seg, og disse ble funnet ved Gorbovuonjávri, om lag 6,5 kilometer lengre sør.

Politiet opplyser i en pressemelding at ungdommene ikke var utstyrt for å oppholde seg i fjellet.

Mannen var blant de sju som ble funnet i 02.00-tiden natt til fredag. De ble funnet av mannskaper fra Heimevernet. Fire av dem ble fløyet med Sea King-helikopter til Hammerfest sykehus.

Politiet hadde fredag morgen en pressekonferanse i Hammerfest. Der ble navnet på den omkomne frigitt: Andreas Hermo Jensen (18) fra Hammerfest.

Ordfører Alf E. Jakobsen i Hammerfest har ikke sovet natt til fredag.

- Dette går sterkt inn på folk. Hammerfest er et lite samfunn hvor alle kjenner alle. Det er trykket stemning i byen, sier Jakobsen.

Mange har hatt Bootleg som base natt til fredag, eller har vært oppe sammen med venner.

Tragisk hendelse
På pressekonferansen sa politiet at dette er en tragisk hendelse, men at det er gledelig at seks personer er funnet i live.

For å overleve benyttet ungdommene skuterne sine i en egen halvsirkel, og bygde seg oopp snø rundt dette.

- Dette var godt tenkt og godt gjort, sa Terje Wikstrøm og Torbjørn Ås fra Vestfinnmark politidistrikt på pressekonferansen.

Mobilnettet var fredag morgen delvis reparert. Detter er ifølge politiet en utfordring, men leteaksjonen er ikke vesentlig hemmet.

Fredag morgen var det gode forhold for letemannskaper. Hjelpemannskapene har ifølge politiet fått hvile og mat, og kan gå på ny giv.

- På grunn av at været har bedret seg, vil Sea King-helikopter bli satt inn i søket, sa Wikstrøm og Ås på

- Ansatte blant pårørende
Sykehuset i Hammerfest bekrefter ovenfor Nettavisen at de har seks personer i god behold.

- Vi har seks pasienter her i god behold. Fire er til observasjon med mild hypotermi eller lettere nedkjøling. To er uskadd, men er her av psykososiale årsaker, sier kommunikasjonssjef Ivar Greiner i Helse Finnmark til Nettavisen.

Av de seks pasientene – tre kvinner og tre menn – ankom to ved sjutiden fredag morgen, mens fire ankom sykehuset ved 04.30-tiden.

Greiner opplyser at ansatte på sykehuset er blant de pårørende.

Kvalsund kommune har etablert kriseteam på Skaidi Hotell. De vil være tilgjengelige for ungdom og andre som er på hyttene og ønsker kontakt. Torsdag ble det også etablert kriseteam på Gjenreisningsmuseet i Hammerfest.

Letingen fortsetter
- Letingen etter de to som fortsatt er savnet fortsetter, men værforholdene er svært vanskelige. Det er ikke flyvær, så letingen pågår på bakken med letemannskaper, beltevogn og snøscooter, sier vaktleder Øyvind Odde ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til Nettavisen fredag morgen.

Sju av de ni savnede ble funnet ved 02-tiden natt til fredag.

- Klokka 02.15 ble to funnet, og de ga informasjon om de tre andre som ble funnet ved fem-tiden.

Fire av de sju som ble funnet i Porsanger i natt, er nedkjølt. De tre øvriges tilstand er ukjent. To personer er fortsatt savnet.

Etter at helikopteret har fraktet ned de som ble funnet skal det returnere for å søke etter de som fortsatt er savnet.

Telenor har klart å rette opp noe av mobilproblemene i leteområdet, meldte NRK nordnytt.

- Det betyr at seks av de 18 basene som ble satt ut av uværet tidligere torsdag, er i orden igjen. Dette er baser som dekker leteområdet etter de savnede ungdommene, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til NRK torsdag kveld.

Full redningsaksjon
Det ble torsdag satt i gang en full redningsaksjon etter ni personer på fjellet i området Indre Billefjord/Aigir i Porsanger kommune.

Helikopteret mått snu to ganger i løpet av torsdagen på grunn av dårlig vær, meldte Finnmark Dagblad.

Alt tilgjengelig mannskap ble mobilisert; Forsvaret, Røde Kors, Sivilforsvaret, Frivillige og politi – til sammen nesten 60 mannskap.

- Helikopteret har måttet snu to ganger tidligere i dag på grunn av manglende sikt, men det kan bli opphold. Vi må imidlertid ta hensyn til letemannskapene, det var ille nok tidligere i dag. Vi trenger ikke en ny leteaksjon etter letemannskaper, sa stabsjef Terje Wikstrøm torsdag.

Et skuterfølge på ni personer hovedsakelig fra Hammerfest, seks menn og tre kvinner i 18-25 år, kjørte i morges fra Doggi i Kvalsund.

Politiet ble varslet like før klokken 09.00 av en av skuterførerne.

Kriseteam opprettet

Det er nå opprettet kriseteam og pårørendesenter på Gjenreisningsmuseet i Hammerfest (personalinngangen).

Pårørende kan ringe et av følgende telefonnummer:
Det er opprettet kriseteam og pårørendesenter på Gjenreisningsmuseet i Hammerfest

78 40 29 23

78 40 29 24

78 40 29 25

78 40 29 26

Les flere saker hos Finnmark Dagblad her.

Nettavisen følger saken.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre