Douglas E. Schoen og Andrew Stein, som begge har lang fartstid i amerikansk politikk, tar nå til orde for at Hillary Clinton skal gjøre et politisk comeback som presidentkandidat i 2024.

«En perfekt storm i Det demokratiske partiet gjør et tidligere ubegripelig scenario mulig: et politisk comeback for Hillary Clinton i 2024,» skriver Schoen og Stein i en kronikk i The Wall Street Journal.

- Jeg tenker umiddelbart at det er ganske dødfødt at Hillary Clinton skal gjøre comeback. Hun er helt sikkert plaget av nederlaget i 2016 og at hun ikke fikk gjennomført sine politiske ambisjoner for seg selv og USA. Men jeg har liten tro på at hun er villig til å gjøre et comeback. Hun vet svært godt hvilken motstand det vil møte. Dessuten tilhører hun nå den eldre garde i partiet, sier Civita-rådgiver Eirik Løkke til Nettavisen.

Hilmar Mjelde, som er seniorforsker ved NORCE forskningssenter, har heller ingen tro på et politisk comeback for Hillary Clinton.

- Dette slår meg som en mediefantasi. Jeg husker godt da Netflix-dokumentaren «Mitt» kom ut i 2014 – straks begynte kommentatorer å spekulere om Mitt Romney-comeback i 2016, sier Mjelde til Nettavisen.

Les også: Professor ber Canada forberede seg på det utenkelige: - USA kan bli styrt av et høyrevridd diktatur innen 2030

- Hva tror du Clinton selv tenker, Mjelde?

- Folk på øverste nivå i politikken lukker aldri helt døren for en (ny) presidentvalgkamp. Spesielt ikke hvis de allerede har prøvd en gang eller to før. Clinton syns ikke 2016-resultatet var rettferdig. Men det er ingen politisk etterspørsel etter Hillary Clinton i dag, sier han.

- Lederskap-vakuum i partiet

Schoen og Stein viser til flere omstendigheter som de mener muliggjør et comeback for Clinton. De viser til at forhold som at president Joe Biden og visepresident Kamala Harris begge har lav popularitet, Bidens høye alder ved et eventuelt gjenvalg i 2024 (han vil være 82 år) og mangelen på en sterk demokratisk presidentkandidat i 2024, har banet vei for et lederskap-vakuum i partiet som Clinton angivelig kan fylle.

De påpeker videre at Clinton har den politiske erfaringen som kreves for vervet og at hun er yngre enn Biden. Dessuten mener de Clinton kan bruke et eventuelt demokratisk valgnederlag i mellomvalget 2022, der Demokratene ligger an til å miste kontrollen i både Senatet og Representantenes hus, til å posisjonere seg som en kandidat som representerer endring.

Les også: Hillary Clinton kommer med ny Trump-spådom

- Men har kronikkforfatterne rett i at det er et lederskap-vakuum i Det demokratiske partiet, Løkke?

- Ja, uten tvil. Og Joe Biden bør ikke stille til gjenvalg i 2024. Han kan selvfølgelig ikke si noe annet enn at han tenker på det, ellers ville han ha blitt redusert til en «lame duck» uten gjennomslagskraft. Alderen preger ham allerede. Kamala Harris er upopulær og var heller ikke veldig imponerende i primærvalget i 2020. Hun er en pragmatisk politiker og en flink taler, men det er veldig uklart hva hun faktisk står for, sier Løkke.

Begrepet «lame duck» brukes om avtroppende ledere med tilsynelatende begrenset makt.

- Jeg mener den beste kandidaten for Demokratene vil være Pete Buttigieg, både på grunn av hans ungdommelighet og hans evne til å snakke på Fox News. Jeg tror også Amy Klobuchar kan være en aktuell kandidat. Begge har bakgrunn fra Midtvesten og har en sunn fornuft-tilnærming til politikken. Klobuchar er ganske anti-woke og anti-ytre venstre. Noe for så vidt Buttigieg også er. Jeg tror det er mindre problematisk at Buttigieg er åpen homofil, sier Løkke.

Les også: Robert Scott Palmer (54) fikk strengest straff av alle etter Kongress-angrepet. Hans norske advokat avslører hvorfor

Buttigieg har fått mye oppmerksomhet for sine opptredener og intervjuer på den konservative nyhetskanalen Fox News. Både Buttigieg og Klobuchar stilte som kandidater i nominasjonsvalget 2020. Buttigieg er nå Bidens samferdselsminister, mens Klobuchar er senator for Minnesota.

Mjelde tror at Demokratenes presidentkandidat i 2024 blir enten Biden eller Harris.

- Ville vært en veldig dårlig ide

Dersom det faktisk skulle vise seg at Clinton gjør et comeback og blir nominert som Demokratenes presidentkandidat for 2024, er det en hypotetisk mulighet for at hun stiller mot erkefienden Donald Trump. Mye tyder på at Trump mener alvor av planene om å stille til gjenvalg.

Kronikkforfatterne skriver videre at «hvis Demokratene vil ha en rimelig sjanse til å vinne presidentvalget i 2024, er Clinton trolig deres beste valg».

Les også: Pensjonerte militærtopper advarer Pentagon: - Vi frykter «totalt sammenbrudd» i 2024

- Hypotetisk sett, hvor lurt er det å stille Clinton opp mot Trump igjen i 2024, Mjelde?

- Jeg synes det ville vært en veldig dårlig ide. Hun gjorde taktiske feil i 2016 som er utilgivelige på det nivået i politikken. Hun uttalte seg foraktelig overfor store velgergrupper og ignorerte sentrale vippestater. Hun ville ha alle de samme manglene som kandidat som hun hadde i 2016, sier Mjelde.

Mjelde viser til da Hillary Clinton i 2016 omtalte halve velgermassen til Trump som en «basket of deplorables» - altså stakkarslige og ynkelige folk.

- Og viktigst: USA er et land med 330 millioner innbyggere. De må klare å finne en presidentkandidat utenfor en håndfull politiske dynastier, samt noen som ikke er for gammel for jobben, sier han.

- Sonderer terrenget for et mulig comeback

Schoen og Stein hevder at Clinton også har kommet med signaler om at hun faktisk sonderer terrenget for et mulig comeback, og at hun samtidig har forsøkt å ta litt avstand fra den sittende Biden-administrasjonen.

De to viser til konkrete utspill hun har kommet med i mediene.

«Hun advarte nylig om konsekvensene for mellomvalget dersom Det demokratiske partiet fortsetter å innrette seg etter den progressive fløyen i partiet, og oppfordret demokrater til å unngå en posisjonering mot ytre venstre som vil kunne isolere nøkkelsegmenter av valgkretsen,» lyder kronikken.

Les også: Dysfunksjonell stab i Det hvite hus: - Kamala Harris er en bøllete sjef

Kronikken viser også til et intervju der Clinton ber Demokratene om å tenke seg nøye om hva som faktisk vinner mellomvalg, at det er de kritisk vanskelige valgdistriktene - som Demokratene ikke nødvendigvis har et sterkt grep om - som avgjør hvilket parti som får majoritet i Representantenes hus.

Schoen og Stein mener at ektemannen og tidligere president Bill Clinton også antyder et mulig Hillary Clinton-comeback, som nylig sa i et intervju med People Magazine at kona er «den mest kvalifiserte kandidaten til å stille som presidentkandidat i min livstid, inkludert meg selv». Bill Clinton sa også at konas valgnederlag i 2016 «var en av de største feilene vi noensinne har begått».

«Basert på disse nylige uttalelsene kan vi anta Clinton vil gripe muligheten til å stille som presidentkandidat igjen hvis anledningen byr seg,» skriver kronikkforfatterne.

- Tror hun sier det hun mener

Løkke advarer mot å overtolke alle mulige Clinton-uttalelser.

- Man har alltid vurdert Hillary Clintons uttalelser som ekstremt strategisk gjennomtenkt, men jeg tror heller at hun bare sier det hun mener. Hun er en politisk person som ønsker å uttrykke sine meninger. Man må huske på at hun ikke er tidligere president, men en tidligere presidentkandidat. Det er en vesentlig forskjell. Uttalelsene hun kommer med er ofte veldige fornuftige, sier Løkke som ikke legger skjul på at han er en tilhenger av Clinton.

Tradisjonen er, i hvert fall før Trump-æraen, at tidligere amerikanske presidenter avstår fra å uttale seg negativt i offentligheten om sine politiske etterkommere.

Clinton har en lang og tung politisk karriere som utenriksminister under Barack Obama, senator og Demokratenes presidentkandidat i presidentvalget 2016, da hun tapte mot Donald Trump.

Clinton stilte også som kandidat i Demokratenes nominasjonsvalg i 2008, men måtte se seg forbigått av Obama. Clinton er også tidligere førstedame.

Schoen er grunnlegger av et meningsmåling- og konsulentfirma som blant annet har hatt Bill Clinton og tidligere New York-borgermester Michael Bloomberg på kundelisten. Bloomberg stilte også som kandidat i Demokratenes nominasjonsvalg i 2020. Stein har tidligere erfaring som president i New Yorks bystyre, i tillegg til en rekke andre lokale politiske verv.