Én person bekreftet død i ferjebrann, flere skadd

287 personer er fanget i flammehav på cruiseskip. Redningsarbeidet fortsetter utover natten.

29.12.14 07:37
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=Tj-X3t6AecTBSMjayttnGA6gDY1WkZimfI78tbepCUIPmFVNNMcSz3Cf2XVWpAlsNrulGeoUwlym2LbmYepaahzeCpw009DFF77Bjq28V0FagoGYUXFgU2tl1ZlJl1LU8AyyoI2PC0o&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Italienske og greske helikoptermannskaper forbereder seg søndag på å jobbe hele natten for å evakuere passasjerer fra den brannherjede ferja i Adriaterhavet.

Brannen som oppsto på bildekket er under kontroll, men redningsmannskaper kjempet natt til mandag videre for å evakuere de 281 som fortsatt var om bord.

Sterk vind, dårlig sikt og høye bølger gjorde redningsaksjonen svært vanskelig, men italienske og greske helikoptre gikk i skytteltrafikk og heiste opp passasjerer fra Norman Atlantic.

Én mann omkom etter å ha falt i vannet under evakueringen, men det er ellers ikke meldt om omkomne eller skadde etter brannen.

Tre barn skal være sendt til sykehuset i den italienske regionen Lecce, hvor de får førstehjelp etter å ha vært nedkjølt i flere timer.

- Militære skadd

Repubblica melder også at tre personer er på vei til sykehus i Italia, to av dem skal være militære som ble skadd under redningsarbeidet.

Dramatikken startet tidlig om morgenen søndag. Det brøt ut brann på bildekket på ferja Norman Atlantic, og passasjerene kunne høre smell av bildekk som eksploderte og lukt av røyk. Brannen skal ha spredt seg raskt. Varmen fra flammene sies å være så sterk at skoene til passasjerer som befant seg på dekkene under toppdekk smeltet.

De 478 menneskene om bord løp mot dekk for å kaste seg i livbåtene, men dårlig vær gjorde at båtene ikke kom til full nytte. En passasjer forteller at han klarte å komme seg i en livbåt, men at den bare ble liggende og stange i ferja. Mange passasjerer skal ha hoppet i sjøen for å redde livet.

REDDET: Her blir en person som er reddet fra fergen kjørt inn på sykehuset Antonio Perrino i Brindisi i Italia. Foto: scanpix


- Vet ikke hvor lenge vi holder ut
Det skal nå være så mange som tre hundre personer som klandrer seg til toppdekket på båten i påvente av å bli reddet.

– Skipet er fremdeles i fyr og gulvet brenner. Jeg vet ikke hvor lenge vi kan holde ut, sier en gresk passasjer på telefon til en av landets tv-kanaler.

Ifølge nettavisen Protothema skal 131 personer være reddet ut fra ferjen rundt klokken fem norsk tid. De melder også at redningsaksjonen vil ta rundt fire timer. Ved 18-tiden melder den italienske marinen at tallet på antall reddede er 161.

Ferja står i brann mellom Italia og Albania, like nord for Korfu i Hellas i Adriaterhavet. Redningsarbeidet er svært vanskelig.

Redningshelikoptre og redningsskøyter slet med å komme til ferjen, og sterk vind og mye bølger førte skipet mot den albanske kysten. Skip som befinner seg i nærheten lager nå en barriere for å beskytte Norman Atlantic mot bøler, melder abcnews.


REDDET: En ambulanse frakter her bort flere skadde passasjerer som var ombord på Norman Atlantic. Foto: Scanpix


- Trenger desperat hjelp
Det er italienske og greske myndigheter som sammen har ansvaret for redningsarbeidet som foregår i regnvær og med vindkast med en styrke på rundt 28 meter per sekund.

En annen sier til avisa The Daily at de ser båter som er i nærheten, men at de ikke klarer å komme nærme nok til å redde dem.

- Vi trenger desperat hjelp. Vi får ikke forlatt skipet, det er båter i nærheten, men vi er fanget.

En passasjer som er blant dem som har blitt reddet fra båten forteller at båten begynte å helle til siden før vedkommende ble reddet ut.

– Vanskelig å overleve

Greske myndigheter uttaler at 268 av passasjerene på den brennende ferja er grekere, mens besetningen består av ytterligere 34 grekere og 22 italienere.

Dersom noen skulle havne i vannet, vil den lave temperaturen gjøre det vanskelig å overleve i lang tid dersom hjelpen ikke når fram, skriver nyhetsbyrået AFP.

Denne videoen viser den enorme røykutviklingen på ferjen:

HTML EMBED


- Be for oss

Ifølge Protothema News klarte færre enn halvparten av passasjerene å komme seg i livbåtene. En kvinne skal ha ringt inn til en TV-kanal og fortalt at hun er på båten sammen med sitt søskenbarn og hans barn.

- Be for oss for vi kommer oss ingen vei. Vi vil fryse ihjel om ikke flammene sluker oss, sier hun.


En passasjer uttaler til TV-stasjonen Mega at skoene deres begynte å smelte da de var på nedre dekk, hvor livbåtene er.

- Vi har ingen steder å gå. Det er umulig å gå på nedre dekk på grunn av varmen, sier han.

– Skal forsøke å taue

Redningsaksjonen er en av de mest krevende myndighetene har vært vitne til på lang tid, sier Miltiades Varvisiotis, lederen for de greske skipsfartsmyndighetene.

– Sikten er dårlig, og tøffe værforhold hindrer kystvakten, cruiseskip og lastebåter å nærme seg ferja, sier Varvisiotis.

Flere båter og fire helikoptre er blant dem som bistår i arbeidet. En rekke seilbåter har samlet seg rundt ferja i håp om å kunne danne et skjold mot vær og vind, slik at evakueringen av passasjerene skal bli enklere, skriver det italienske nettstedet Mega.

En av passasjerene som fortsatt befinner seg på ferja, sier til gresk TV at de har fått beskjed om at det skal iverksettes tauingsforsøk av den 187 meter lange båten. Varvisiotis bekrefter at de skal forsøke å taue ferja nærmere land. Den skal allerede ha drevet et stykke mot kysten til Albania, ifølge en tjenestemann i den italienske marinen.


Artikkelen fortsetter under bildet.

BRENNER: Ferjen Norman Atlantic, her på et bilde fra september, begynte å brenne utenfor Korfu søndag morgen. Foto: Paolo Gangemi / Reuters / NTB scanpix Foto: Paolo Gangemi


– Ingen nordmenn

Det er ikke meldt om nordmenn om bord på ferja, opplyser pressevakt Rune Bjåstad til NTB.

– Gresk UD har mottatt passasjerlistene for Norman Atlantic. En første lesning indikerer ikke at det er norske borgere om bord, sier Bjåstad til NTB.

Ferja Norman Atlantic var på vei fra den greske havnebyen Patras til den italienske byen Ancona.

HTML EMBED

Nettavisen oppdaterer saken.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.