RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
LONDON: En er drept og åtte skadde fraktet til sykehus etter en varebil kjørte inn i en folkemengde ved Finsbury Park i London natt til mandag.
LONDON: En er drept og åtte skadde fraktet til sykehus etter en varebil kjørte inn i en folkemengde ved Finsbury Park i London natt til mandag. Foto: NTB Scanpix

En person død etter påkjørsel ved moské i London

Sist oppdatert:
Politiet anser det som et terrorangrep.

En person er erklært død på stedet etter at en mann kjørte inn i en folkemengde ved en moské i London rundt 00.20 lokal tid. Åtte skadde er fraktet til sykehus, mens ytterligere to fikk behandling på stedet for lette skader. Alle ofrene er muslimer.

En 48 år gammel mann ble pågrepet av politiet etter at folk på stedet hadde tatt hånd om ham. Politiet skriver på Twitter at ingen andre er mistenkte, men at etterforskningen fortsetter.

Rundt klokken 09.30 norsk tid sier politiet at hendelsen blir behandlet som et terrorangrep, og at videre etterforskning ledes av antiterrorpolitiet, skriver Sky News.

Politiet opplyser også om at de ikke er sikre dødsårsaken til mannen som er bekreftet død. Mannen mottok allerede førstehjelp på stedet da bilen kjørte inn i folkemengden.

- Sa han ville drepe alle muslimer

Øyenvitne Abdul Rahman foreller BBC at han var en av de som tok tak i mannen.

- Når mannen kom ut av bilen forsøkte han å rømme. Han løp mens han sa «jeg vil drepe alle muslimer. Jeg vil drepe alle muslimer, forteller Rahmnan, og fortsetter:

- Jeg slo ham i magen. deretter holdt jeg og noen andre menn ham i bakken slik at han ikke greide å røre seg. Vi holdt ham helt til politiet kom.

Et annet vitne, Khalid Amin, bekrefter dette overfor BBC.

-  Mannen ropte «jeg vil drepe alle muslimer, jeg vil drepe alle muslimer». Det var det han sa, ord for ord, sier Amin.

Amin forteller også at en mann havnet under bilen da 48-åringen kjørte inn i folkemengden. Flere skal da ha samlet seg rundt bilen for å løfte den opp slik at mannen kom seg ut.

Etter at han var pågrepet og satt inne i en politibil, virket mannen ifølge øyenvitnene overlykkelig og gjorde seierstegn.

MUSLIMER ber på fortauet i Finsbury park i Nord-London.

Antiterrorpoliti

Mannen kjøres til sykehus for sjekk, og vil deretter bli tatt inn i politiets varetekt. Politiet opplyser at mannen etter hvert vil bli gjenstand for en psykiatrisk evaluering.

Politiet har satt inn ekstra ressurser for å berolige lokalsamfunnet, spesielt dem som observerer den muslimske fastemåneden ramadan.

Ifølge BBCs reporter Dan Walker, skal politiet ha vært på stedet innen ti minutter etter de fikk meldingen.

Hendelsen skjedde utenfor Muslim Welfare House på Seven Sisters Road, i nærheten av Finsbury Park Mosque. Da var flere på vei hjem fra midnsattsbønn i forbindelse med ramadan.

Det er kun to uker siden London var rammet av terror. Da kjørte en varebil inn i en folkemengde ved London Bridge, før de tre gjerningsmennene gikk til angrep med kniv.

May informert

Statsminister Theresa May er informert om hendelsen der en mann kjørte inn i en folkemengde ved en moské i London. Mays talsperson sier statsministernes tanker går til "dem som ble skadd i denne forferdelige hendelsen". Labour-leder Jeremy Corbyn sier på Twitter at han er "fullstendig sjokkert" over det som har skjedd.

- Mine tanker går til alle som er rammet av denne fryktelige hendelsen, skriver han.

Styrelederen i moskeen er krassere i ordvalget om det som skjedde i bydelen Finsbury Park natt til mandag.

- Den som gjorde dette, gjorde det for å skade folk, og dette er terror, sier styreleder Mohammed Kozbar til The Sun.

Politiet: En større hendelse

Politiet opplyste natt til mandag at nødetatene jobber med en større hendelse i Seven Sisters Road i bydelen Finsbury Park nord i London, men var lenge svært til tilbakeholdne med detaljer om hva som hadde skjedd.

Flere meldinger på sosiale medier gikk ut på at de som ble påkjørt, var på vei hjem eller hadde samlet seg på en kafé i nærheten av en moské etter midnattsbønn i forbindelse med ramadan.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 0.20 natt til mandag. De sier de vil komme tilbake med mer når de har flere bekreftede opplysninger. Seven Sisters Road er stengt forbi stedet.

- Vi har sendt en rekke ambulanser, akuttmedisinere og spesialister til stedet. Et traumeteam fra luftambulansen ble også kjørt til stedet i bil. Vår prioritet er å vurdere skadene og sørge for at de som er hardest skadd, får behandling først og blir sendt til sykehus, sier visedirektør Kevin Bate i ambulansetjenesten i den britiske hovedstaden.

BØNN: Muslimer har samlet seg på fortauet til bønn.

Tiltrakk seg ekstremister

Tidlig på 2000-tallet var moskeen i Finsbury Park et arnested for islamister og jihadister, og ble ledet av den ytterliggående imamen Abu Hamza al-Masri, som senere er dømt til livstids fengsel for terror i USA. I 2003 ble moskeen stengt etter en politirazzia, men to år senere åpnet den igjen med ny ledelse, og al-Masris tilhengere var ikke lenger velkomne.

Gjenåpningen skjedde med støtte fra Muslim Association of Britain, som blant annet har markert seg som motstandere av Irak-krigen og med arbeid for større muslimsk deltakelse i britisk samfunnsliv.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere