RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En rar 17. mai

Foto: Stig Martin Solberg (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
17-mai-feiringen i Thailands hovedstad Bangkok ble sterkt amputert. Men ingenting stoppet barnetoget!

BANGKOK (Nettavisen): Mandag formiddag våknet Thailand til nyheten om at rødskjortelederen Khattiya Sawasdipol, også kjent som Seh Daeng, hadde avgått med døden.

Det er usikkert hvilken betydning det får for den pågående konflikten som i løpet av de to siste månedene har krevd flere titalls menneskeliv.

17. mai-feiringen hjemme i boligen til Norges ambassadør gikk likevel som planlagt.

Et par hundre nordmenn, fastboende, forretningsfolk og andre, møtte opp for å få med seg barnetog, nasjonalsang og pølser.

Mange av de norske kvinnene stilte i bunad, noe som må ha vært varmt med tanke på at solen skinte og det i skrivende stund er 32 varmegrader - i skyggen.

Se flere bilder fra 17. mai-feiringen i Bangkok nederst i saken!

Bekymret ambassadør
Ambassadør Merethe Fjell Brattested innledet dagen med å trekke fram hvor underlig det er å feire 17. mai i en by preget av vold og drap kun tre kilometer unna ambassadeboligen.

- Vi håper alle på at Thailand kommer ut av denne krisen så fort og skånsomt som mulig, sier Brattested. Selv er hun urolig for at skillelinjene mellom ulike grupper i Thailand, blant annet mellom fattig og rike, er så stor at forsoning kan ta lang tid å oppnå¨.

14-åring med reflektert 17. mai-tale

Brattested hadde denne gang overlatt æren for å holde 17. mai-talen til Martin Brekke (14).

Og det var tydelig han hadde forberedt seg godt og med pappa, Telenors asiasjef Sigve Brekke, som tekstrådgiver ble resultatet en aktuell og reflektert tale.

I stedet for å gå så langt tilbake i tid som til Eidsvoll og 1814 valgt han å snakke om sin egen erfaring som ung gutt i utlendighet.

Takket være pappaens internasjonale næringslivskarriere har Martin bodd i hele 12 av sine 14 år i henholdsvis USA, Singapore og Thailand.

- Mange sier barn som meg blir rotløse, at vi ikke har noen base i livet, men jeg og min familie føler oss norske. Og på 17. mai handler det om å være stolt av at vi er norske, stolt av norsk kultur og norske tradisjoner, sa Martin i talen.

Les også: Hvorfor ser de på meg..?

Les også: Avlyser 17. mai-feiring

Les også: Stoltenberg i Afghanistan

Kamp for demokrati
Om voldshendelsene i Bangkok, sa Martin:

- De siste månedene har vi sett og hørt om rødskjortene, gulskjortene og regnbueskjortene. De demonstrerer i gatene og vi ser at Thailand strever med få sitt demokrati til å fungere. Da må vi heller ikke glemme at Norge strevde med det samme etter at v i ble frie fra Danmark og senere Sverige, sa den unge 17. mai-taleren.

Kløften mellom rike og fattige
Han pekte deretter på at kløften mellom rike og fattige er en av hovedgrunnene til problemene i Thailand. Men heller ikke dette er nordmenn ukjente med.

- For 80-90 år siden var det store forskjeller mellom fattige og rike i Norge. Oldefaren min kunne fortelle at i «de harde 30-åra», som han kalte det, måtte han arbeide på nabogårdene der betalingen han fikk var maten han selv spiste, og litt mat han fikk med seg hjem til familien, sa Martin.

Han avsluttet med å minne om at det har tatt mange år å bygge opp velstand for alle i Norge, og at det er viktig å ikke ta dette for gitt, noe 17. mai bidrar til.

Pappaen selv, Sigve Brekke, tror foreløpig ikke bråket i Bangkok vil få noen dramatisk effekt på forretningene.

- Mye handler om hvordan denne konflikten finner sin løsning, jeg er optimist og for oss i Telenor er det business as usual i Thailand, sier Brekke til Nettavisen og avsluttet med å gratulere Nettavisens medarbeider med dagen.

3273

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere