Den 18 år gamle mannen som sto tiltalt for drapet på Oda Moe (15), ble i Trondheim tinghus mandag dømt til 16 års fengsel.

Retten ser ingen formildende omstendigheter ved drapet, og det heter at dommen er skjerpende, ut fra lidelsene Oda ble påført under drapshandlingen,

Dommen sier at drapet gikk over tid, kanskje så mye som ti minutter. Hun har høyst sannsynlig vært ved bevissthet i perioder og følt stor frykt og smerte.

- Retten ser på drapet på Oda som en ren henrettelse, sa tingrettsdommer Knut Almaas, som leste opp dommen.

Betenkningstid
18-åringen valgte å ta betenkningstid da han ble spurt om han ville anke straffeutmålingen.

Les: - Kan ha planlagt drapet

Les også: - Siktet for drap på jente (15)

- Han bør få rabatt for sin tilståelse, det har spart den etterlatte familien for unødig lidelse. Samtidig har tilståelsen ført til en kortvarig rettsprosess, påpekte dommeren.

Ikke motiv
Aktor hadde lagt ned påstand om 16 års fengsel for 18-åringen, mens forsvarer mente en straff ned mot ti år var riktigere.

Sør-Trøndelag tingrett avsluttet fredag den to dager lange rettsforhandlingen i straffesaken. 15 år gamle Oda Moe ble drept i Børsa i Skaun kommune 1. november i fjor.

18-åringen som har tilstått, innrømmet straffskyld og forklart seg detaljert om drapet. Han har fortalt at han hadde drapstanker, men ellers har det ikke kommet fram noe klart motiv.

Han sto tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Les: Tiltalt for overlagt drap

Les også: - Ville se noen dø

Inviterte med
Den dømte og den dreptes familier var nærme naboer i Skaun, og tragedien har satt et veldig preg på lokalsamfunnet.

18-åringen var hjemme på perm fra forsvaret den aktuelle helgen, da han inviterte Oda til travbanen for å skyte med luftgevær, søndag ettermiddag drapsdagen. Han tok med et oppskåret sykkeldekk og et leddhåndtak.

Ved travbanen slo han 15-åringen i hodet og kvalte henne deretter.

Les: Skrev «Beklager, ghost» og la mobilen på liket

18-åringen ble pågrepet samme kveld, etter han selv meldte ifra til en venninne og ba henne varsle politiet.

Skjerpende omstendigheter
Strafferammen for overlagt drap er 21 års fengsel.

Aktor og forsvarer var begge under forhandlingene enige i at drapet var overlag, men forsvareren hevder at det er tvilsomt om drapet skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter, i straffelovens betydning. Blant annet av den grunn var partene sterkt uenige om hva som er det riktige straffenivå.

Dommen er dermed i samsvar med aktors påstand.

Under rettsundersøkelsen er det avdekket at 18-åringen har en mild form for Aspergers syndrom, som fører til manglende evne til empati. Dette skal ifølge de rettspsykiatriske sakkyndige ikke ha hatt noen innvirkning på de valg 18-åringen gjorde da han planla og gjennomførte drapet, og har heller ikke hatt noe å si for dommen.

Det er heller ikke lagt vekt på gjerningsmannens unge alder.

Les: 18-åringens psykiske helse vurderes