RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En seier for fornuften

Sist oppdatert:
Drøye to uker på overtid kom den forventede løsningen for Kjell Inge Røkke. Ingen ønsket reelt sett at Aker RGI skulle gå overende, men løsningen krevde at store egoer ble satt på sidelinjen.

Den folkelige forestillingen om at Kjell Inge Røkke risikerte å stå på bar bakke, ribbet for alt gods og gull er temmelig fjernt fra virkeligheten.

Men samtidig er det krevende å lede et titalls kreditorer inn i en plan som forutsetter smidighet, gjensidig tillit og en felles forståelse blant långiverne.

Det er liten tvil om at DnB har vært i førerstolen, og løsningen som nå ligger på bordet er noe langt mer enn en løsning på Orkla-problemet. Aker RGI hevder i hvert fall selv at de nå har fått pusterom ut 2005.

At Røkke nå blir holdt i ørene, får konsekvenser for moldenserens elleville vekst-lyst og enorme privatforbruk. Men de største konsekvensene blir det nok for de to tusen ansatte i hylleprodusenten Dexion og Røkkes interesser i fotball og eiendom.

DnB pøste villig inn bensin mens Røkke tråkket inn gasspedalen. Men nå er åpenbart bankene redde for farten, og ønsker å bremse villstyringen.

To år høres lenge ut, men Kjell E. Almskog - som hadde et lignende, om enn større, problem i Kværner - klarte ikke å få solgt unna i tide.

Derfor er kreditoravtalen som ble klar før midnatt en test på Kjell Inge Røkkes handlekraft som nedbygger.

Bankene vil aldri godta to nye år med totalt 1,5 milliarder i underskudd i Dexion. Tapssluket må tettes, og aller helst selges.

Ut må nok også Avantor og eiendomsselskapet Grand Harbour i USA.

Nå er det ikke småtteri igjen heller i Aker Kværner og Aker Yards.

Kjell Inge Røkke er vingestekket, men ikke flådd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere