Gå til sidens hovedinnhold

- En skam at vi ikke nevnes!

Hovedstaden huser i overkant av 60.000 studenter, men svært få bruker stemmeretten sin. Vi møtte tre Oslo-studenter som alle mener de vet hvorfor.

HØGSKOLEN I OSLO OG AKERSHUS (Nettavisen): - Jeg er ikke folkeregistrert i Oslo og stemmer derfor ikke her ved kommunevalget, sier Jens Smith Wergeland (25).

Selv om han studerer på tredje året i Oslo velger han å bruke stemmen sin i hjembygda. Der føler han at stemmen er mer verdt.

- Jeg tror mange studenter føler seg små i Oslo, i tillegg mener jeg personlig at jeg ikke har god nok kjennskap til de ulike partienes studentpolitiske saker, dersom de har noen. Mange føler nok en avmaktsfølelse i forhold til storpolitikken i Oslo, sier han.

Sammen med vennene Ane Danese (23) og Roger Fromreide (28) har han tatt seg tid til en prat om kommunevalget – og hvorfor de tror så få studenter velger å engasjere seg i det.

- Mitt inntrykk er at vi faktisk har det for godt til å bry oss. I tillegg tror jeg mange studenter faktisk ikke gidder å engasjere seg i saker de ikke vet at de selv vil nyte godt av. Studietiden varer ofte i 3 -5 år og jeg tror mange lever litt i sin egen boble i denne perioden, sier Ane. Både hun Roger skal stemme i Oslo under kommunevalget.

Først samhold – så politikk
De tre studentene er alle enige om at fellesskapstanken er liten blant studentene i Oslo.

- Studentpolitikerne må først jobbe for å bedre samholdet blant studenter. Når dette er gjort tror jeg det vil bli lettere å stå samlet i de viktige sakene. Foreløpig er studenter en liten stemmegruppe i Oslo som langt på vei overses av politikerne, sier Jens.

- I tillegg tror jeg mange studenter oppfatter kommunevalg som litt usexy og noe som ikke gagner dem , skyter Roger inn.

- Hvilke saker er viktige for studenter som gruppe?

Den viktigste saken studenter burde stå samlet om er muligheten til å være fulltidsstudent. Stipend og lån må økes, men dette hører vi ingen partier prate høyt om, sier Jens. Ane mener boligtilbudet for studenter i Oslo er begredelig. – Det finnes studentboliger, men de er vanskelig å få tak i. Selv betaler jeg 5300 kroner i måneden uten strøm og varmtvann. Det er tøft, sier hun.

- Hva tenker dere om at enkelte partier ikke nevner studenter i partiprogrammet sitt?

- Det er en skam at vi ikke nevnes. Likevel gjør partier som vil kutte forskningsstøtte og innføre skolepenger det sikkert lurt i å ikke fiske etter stemmer hos studenter. Det som er rart er at vi føler at ingen partier nevner oss. Partiene burde ta alle sine velgergrupper alvorlig. Vi ser politikere besøke gamlehjem på TV hele tiden, hvorfor ikke sende ut relevante politikere til ulike fakulteter på samme måte, spør Ane.

Håper på økt engasjement
Alle studentene tror at terroraksjonene 22. juli vil øke engasjementet blant studenter.

- Det er jo synd at en slik hendelse må til for å øke engasjementet. Likevel er det jo positivt dersom flere velger å engasjere seg, sier Ane.

Alle syns det var riktig å utsette valgkampen som følge av terroraksjonene 22. juli. Likevel mener de det er fornuftige ikke å vente for lenge. –Livet går sin gang, selv etter en slik hendelse, og det er viktig å ikke stoppe opp, sier Ane.

- Jo lenger man venter, desto mer får terroristen lov til å påvirke samfunnet vårt, avslutter Roger.

Kommentarer til denne saken