RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En smertefull nytelse

Sist oppdatert:
Vi testet den kinesiske massasjeformen kopping. Det endte med blåmerker. Se bildene her.

(SIDE2): Vi befinner oss på «Akupunkturklinikken» i Parkveien i Oslo. Her skal vi teste kopping, som vi har hørt kan være både ubehagelig og deilig. Dessuten erindrer vi et bilde, som gikk verden rundt, av filmstjernen Gwyneth Paltrow med store sugemerker på ryggen. Hun fortalte pressen at hun hadde renset kroppen ved hjelp av massasjeformen kopping.

  • Se stor bildespesial nederst i saken

Hva er kopping?
Kopping er en kinesisk massasjeform som skal øke blodsirkulasjonen og gi flyt av energi, redusere smerte og stivhet i muskulatur og i vonde triggerpunkter. Kopping drenerer også vannansamlinger og renser ut avfallsstoffer. Dette gjøres ved hjelp av kopper som settes på kroppen og danner et vakuum. Koppene føres så rundt om på nakke, rygg eller andre steder på kroppen, som en massasje.

- Har du hodepine eller migrene vil koppingen være med på å endre og redusere smerte, sier akupunktør Anne - Gro Holm. Hun skal utføre koppemassasjen på oss, og vi er litt skeptiske og redde for at det skal gjøre vondt.

- Jeg bruker ulike størrelser på koppene, sier hun. De små brukes gjerne i nakkeregionen og de større på nedre del av ryggen. Jeg kan styre hvor stort vakuum jeg setter på hver og en av koppene, men vi begynner forsiktig, sier hun beroligende.

Brennende vakuum
Anne-Gro heller tennvæske på en bomullsdott før hun tenner på så flammen står høyt, så setter hun flammen i koppen så luften inne i koppen varmes opp.

- Det dannes et undertrykk som gjør at det skapes et vakuum når jeg setter koppen på huden, forklarer hun. Den første koppen kjennes mild og snill, litt uvant følelse idet jeg kjenner at huden forsvinner opp i koppen, men ikke så ille som jeg trodde.

Anne-Gro fører koppen bortover ryggen og den første uvante smerten forsvinner. Nå er det bare godt. Hun setter flere kopper og fører de opp mot nakken og nedover langs ryggraden.

- Jeg bruker en lavendelolje som er avslappende, sier Anne-Gro. Men man kan også bruke ulike eteriske oljer som for eksempel er oppkvikkende. Som regel pleier jeg å utføre denne massasjen i kombinasjon med akupunktur, sier hun.

- Auu

Det finnes mange ulike kopper og de hun bruker på oss er glasskopper. I tillegg finnes det pumpekopper og bambuskopper. Hun kan fortelle at da hun var i Kina brukte de syltetøyglass på et sted hun var.

- Nå skal jeg sette en skikkelig kopp du kjenner, sier hun. Jeg har nesten sovnet der jeg ligger. Så langt har dette vært en behagelig opplevelse.

- Der, den kjenner du nok! Anne-Gro plasserer en varm og stor kopp øverst på ryggen min.

- Auu, den kjenner jeg veldig godt, sier jeg. Jeg kjenner den helt ut i høyre armen, klager jeg. Men det er litt godt og. Vondtgodt er rette ordet.

- Men nå kan du kanskje flytte litt på den, spør jeg? Før den suger seg ned til marg og bein, eller til huden min forsvinner inn i koppen som en støvdott som suges inn i en støvsuger i løpet av et nanosekund. Anne-Gro masserer koppen rundt på ryggen. Jeg føler at muskelknutene suges opp i koppen, og det er deilig samtidig som jeg føler at det har en hensikt.

Konklusjon
Jeg var ganske nervøs da jeg la meg ned på benken. Jeg skvatt litt da den varme koppen sugde seg fast i ryggen, men det var deilig på en rar måte. Vakuumet var ikke så kraftig, så det føltes som en litt hard massasje. I og med at det ikke var så ille som jeg fryktet ville jeg prøve en en «ekte kopp». Da skjønte jeg hvorfor folk kaller dette vondt. Huden blir virkelig sugd inn, det svir og føltes som å bli klypt av en kjempeneve. Men når koppen ble dratt rundt er det deilig, deilig på en sprø og vond måte.

Mange kombinerer kopping med akupunktur. Vi var to stykker som prøvde, og begge mente dette var en metode som virkelig kjentes på kroppen. For å løse opp muskelknuter, stiv nakke eller forebygge migrene bør man utføre koppemassasjen omtrent 4-5 ganger og gjerne for vedlikehold etter behov. På akupunkturklinikken koster det 400 kroner for 30 minutters koppemassasje, og 500 kroner for 45 minutters koppemassasje.

Blåmerker
Når du er ferdig tar det ikke mange timene før du får blåmerker der koppene har sittet. Om du ikke er interessert i merker på ryggen bør du be om veldig svakt vakuum på koppene. Vi fikk begge svake kopper, men opplevde allikevel ganske synlige merker. På den koppen som ble satt med et sterkt vakuum ble det et stort merke som var både ømt, blått og rødt. Skal du ta koppemassasje bør du ikke ha de store utsikter om å gå med en kjole med bar rygg den nærmeste uken i hvert fall.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere