RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Én sommer. Én kvinne. 44 politioppdrag

Foto: Anne Huso (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
Husker du kvinnen som politiet i Bergen «deporterte» til Oslo tidligere i sommer? Onsdag ble hun varetektsfengslet for fire uker.

I sommer har en kvinne, som egentlig er bosatt i Oslo, sørget for 33 politioppdrag i Bergen og elleve i Oslo perioden 15. juni til 23. juli – med tilhørende kostnader. I det fleste tilfellene har helsevesenet også vært involvert, med bistand fra politiet, skriver Bergensavisen.

Kvinnen har vasket undertøy på toget på Gol, stjålet klær for 35.000 kroner i Bergen, jaget unger fra en lekeplass i Sandviken, fordi hun skulle tørke klær der – og kledd seg naken på et Bergens Storsenter. Blant annet.

I tillegg er hun siktet for et tilfelle av legemsbeskadigelse i Oslo, i forbindelse med tyveri. Kvinnen skal ha slått en annen person med en flaske.

Tvang henne på toget
I midten av juli gikk det så langt at Hordaland politidistrikt fikk Nav til å kjøpe togbillett til kvinnen, fordi de ville ha henne tilbake i distriktet der hun hjemmehører, altså Oslo. Årsaken var at kvinnen brukte enorme politiressurser i Bergen. Men etter det BA vet brukte kvinnen togpengene til å kjøpe seg hodetelefoner, ikke til å dra hjem til hovedstaden.

Dette medførte, ifølge operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, Gustav Landro, at Nav kjøpte enda en togbillett.

Sivilt politi fulgte henne
Denne gangen var politiet i Bergen klok av skade, og fulgte kvinnen på toget. Sivile tjenestemenn var med til Arna for å påse at hun ikke gikk av der. Deretter ble det sjekket at kvinnen stadig var med på Voss.

– Vi har hatt to-tre oppdag på henne daglig i hele juli, sa Landro til BA den gang.

Kvinnen kjørte med Bergensbanen hele veien over fjellet, men da hun kom til Drammen, gikk hun av og tok toget tilbake til Bergen.

Stjal designerklær
Noen dager senere, den 18. juli, gikk alarmen igjen hos operasjonssentralen i Bergen. Da hadde kvinnen forsynt seg med tre par designersolbriller hos optiker Svabø til en samlet verdi av 5.500 kroner.

Enda noen timer senere ble politiet igjen tilkalt. Da var det butikken Vincci i Strandgaten som hadde hatt befatning med kvinnen. Hun hadde tatt med seg klær for 27.500 kroner inn i prøverommet. Derfra tok hun dem med seg ut av butikken, hvor hun ble oppdaget av en vekter.

Vekteren løp etter kvinnen i Strandgaten, innhentet henne og holdt henne til politiet kom.

Ble satt direkte i fengsel
Hun ble da satt direkte i fengslet forvaring av jourhavende jurist i Bergen. Begrunnelsen var mer eller mindre at nok var nok. Dagen etter ble hun imidlertid løslatt igjen.

– Siktelsen mot henne er oversendt Oslo, fikk BA opplyst i går morges av politietterforsker Rune Malt i Bergen.

Siktelsen omfatter fra Bergens side, foruten de to nevnte tyveriene, to narkotikabesittelser og et butikktyveri på Vestkanten.

– Hun er også siktet for et tilfelle av ordensforstyrrelse, etter at hun jaget barn bort fra en lekeplass i Reperslagergaten, fordi hun skulle henge tøyet sitt til tørk der. Deretter satte hun i gang og hengte klær over alt, sier Malt til BA om episoden i Sandviken.

– Lager mye bry
Når kvinnen dro tilbake til Oslo siste gang er uklart, men denne gangen var det altså ikke Nav og bergenspolitiet som «deporterte» henne.

– Er det slik at denne kvinnen er uønsket i Bergen?

– Jeg vil vel ikke si at noen er uønsket, men noen lager mer bry for oss enn andre. Det er ikke noe særlig hyggelig. Men hvis man har lovlig opphold i Norge, så kan man jo reise rundt som man vil, sier Malt.

– Er det vanlig at dere sender folk ut av byen på denne måten?

– Det kan ikke jeg si noe om. Jeg vet ikke bakgrunnen for det som skjedde akkurat da, sier Malt.

– Sjenerende for andre
Operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, Inger Myrtvedt, sier til BA at politiet i Bergen har hatt totalt 33 oppdrag knyttet til kvinnen i en periode på like i overkant av en måned.

– Det gjelder tyveri, kontroll person, vinning og at hun befinner seg på steder hvor hun ikke er ønsket. Vi har bistått helsevesenet i mange ulike oppdrag knyttet til henne, sier Myrtvedt.

– Hva dreier de ordensforstyrrende oppdragene seg om?

– Hun er ustabil, slår rundt seg og er utagerende. Det er generelt en adferd som er sjenerende for andre, sier Myrtvedt.

Kledde seg naken
BA vet at kvinnen ved flere tilfeller for eksempel har kledd av seg alle klærne, blant annet på kjøpesentre i Bergen. Deretter skal kvinnen ha vært utagerende.

– Hun har brukt en god del av våre ressurser i sommer, sier Myrtvedt.

Fengslet i Oslo
I går ble kvinnen varetektsfengslet for fire uke i Oslo, siktet for 14 forhold i Bergen og Oslo.

– Jeg viste til gjentakelsesfaren og historikken hennes, opplyser politijurist i Oslo, Guro Krokan, til BA.

Oslo politidistrikt har også svært god kjennskap til kvinnen.

– Hun ble løslatt fra forrige soning i april. Problemene startet for alvor igjen i juni. Siden da har hun reist mellom Bergen og Oslo, men vært mest i Bergen. Det har også vært tilfeller om bord i toget, blant annet ved en anledning da hun vasket undertøyet sitt og ble pågrepet med narkotika, sier Krokan til BA.

Onsdag ble kvinnen varetektsfengslet for fire uker i Oslo tingrett.

Det groveste tilfellet i siktelsen omhandlet legemsbeskadigelse.

BA har vært i kontakt med kvinnens forsvarer, Per Herman Thori-Aamot. Han ønsker ikke å uttale seg til pressen før han har snakket mer med sin klient.

Den siktede kvinnen tok betenkningstid i forhold til en eventuell anke av fengslingen.

Denne saken er levert av Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere