Gå til sidens hovedinnhold

En spesiell velgergruppe dropper å stemme: - Alle valg som blir tatt nå, vil gå utover oss

Stortingsvalget nærmer seg med stormskritt, og i innspurten frem mot valgdagen er det de unge voksne som må overbevises.

DRAMMEN (Nettavisen): For at Norge skal ha et velfungerende demokrati, er valgdeltakelsen helt avgjørende. Likevel viser målinger at flere unge voksne unnlater å bruke stemmeretten ved valg.

Valgforsker og professor i Statsvitenskap ved Universitet i Oslo Jørgen Bølstad, mener mye av årsaken henger sammen med manglende informasjon.

- Det også en fare for at de ikke føler det står nok på spill til at de trenger å engasjere seg, legger Bølstad til.

Han understreker imidlertid at det er flere grunner til at unge velgere burde engasjere seg ved valget. Det er flere saker som angår denne aldersgruppen, og som i stor grad vil være avgjørende for deres fremtid.

- Å stemme ved valget er jo veldig liten pris å betale for å bidra til at demokratiet vårt består, sier Bølstad til Nettavisen.

Les også: Terningsnittet: Lysbakken og Solberg på topp

Engasjere de unge

Tall fra SSB viser at førstegangsvelgere ofte tar i bruk stemmeretten, men at dette avtar i tiden etter at det første valget er avholdt. Valgdeltakelsen går deretter oppover ved 30-årene.

Flere mener politikerne burde ta disse tallene mer på alvor.

Les også: Regjeringen gir milliardløfte til barn og unge

Blant dem er leder i Unge Venstre, Sondre Hansmark. Han har lenge engasjert seg i politikken, men er tydelig på at det er klar tendens til at flere unge opplever at politikken blir for fjern.

- Jeg møter mange unge velgere som er opptatt av store spørsmål, men som synes politikken blir for liten. Hvis man opplever at partiene bare krangler om formuesskatten, så skjønner jeg at mange faller av, sier Hansmark til Nettavisen.

Han mener det er helt nødvendig at politikken formes med de unge, da det er de som i stor grad skal føre politikken videre de neste årene.

- Politikken må også utformes av og med unge, ikke bare voksne som har glemt hvordan det er å være ung, sier Hansmark til Nettavisen.

Les også

Listhaug raste under partilederdebatten: - Nytter ikke med tresleiver fra sløyden

- Det er ungdommene som skal ta over landet

Og det er ikke bare ungdomspartiene som stadig forsøker å engasjere de unge velgerne. En organisasjon ved Drammen Videregående skole har også tatt på seg ansvaret.

Fram mot årets Stortingsvalg har Front Aid Generation, forsøkt å motivere unge velgere til å bruke stemmeretten sin. Finn Hjalmar Pedersen er ansvarlig for elevene, og sier at formålet med kampanjen er å vise at ungdommer er en viktig ressurs for samfunnet.

- Det er tross alt ungdommene som skal overta landet. Det å engasjere ungdom er en av de viktigste investeringene vi kan gjøre, for å få et bedre samfunn, sier Pedersen til Nettavisen.

Les også:Moxnes skal gjøre det gratis å gå til tannlegen: Noen få skal få regningen

Han mener den lave valgdeltakelsen blant de unge velgerne er bekymringsverdig, men ikke overraskende.

- Jeg registrerer at politikere i denne valgkampen har sagt fint lite om ungdommer i samfunnet, og det synes jeg er for dårlig, sier Pedersen til Nettavisen.

- Det er ekstremt viktig å engasjere ungdommen i politiske spørsmål, ikke bare ungdomspartier.

Les også

1.322.606 har forhåndsstemt til nå

Tydelig beskjed

Medlemmene i Front Aid Generation er ikke gamle nok til å bruke stemmeretten selv enda. Likevel stopper ikke dette elevene fra å engasjere andre.

Et av medlemmene er Celina Stordahl Voss (16), og hun har en tydelig beskjed til de som er gamle nok til å stemme:

- Det er vi som er den neste generasjonen og som skal ta over etter denne. Alle konsekvenser og alle valg som blir tatt nå, vil gå utover oss på en eller annen måte, enten om det er positivt eller negativt. Derfor er det viktig at vi bryr oss, sier Stordahl til Nettavisen.