RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Det blir nå påbudt med redningsvest i båt for både voksne og barn.
Det blir nå påbudt med redningsvest i båt for både voksne og barn. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Én stemme sikrer krav om redningsvest

Sist oppdatert:
Miljøpartiet De Grønnes ene stemme sikrer flertall for et påbud om bruk av redningsvest i båt for både voksne og barn.

En noe uvanlig allianse av SV, Høyre og Fremskrittspartiet går imot et vestpåbud, men partiene rår bare over 84 av Stortingets 169 mandater.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) er den som sikrer påbudet flertall når Stortinget går til votering sent tirsdag kveld. I fjor gikk partiet imot et lignende forslag.

– Det har vært en grundig debatt i partiet. Vi er delt omtrent på midten, men velger å lytte til de klare rådene fra Redningsselskapet og politiet, sier Hansson til NTB.

Noe motvillig

Hansson legger ikke skjul på at han selv tilhører mindretallet i MDG.

– Det er god tradisjon i Norge for at man ferdes i naturen på eget ansvar og på naturens premisser. Enten man dykker, jakter med skarpladde våpen eller går på ski i fjellet, sier staten: «bruk hue og god tur». Samtidig vil et redningsvestpåbud kunne bidra til å redde liv, sier De Grønnes ene stortingsrepresentant.

Påbudet gjelder bare for båter i fart. Påbudet vil heller ikke gjelde når en person beveger seg mellom båter og går om bord i fortøyde eller ankrede fartøyer. 

Les også: Her er Høyres og Frps gladmelding til SV

SV kritisk

Fritidsbåter over 8 meter er også unntatt fra vestpåbudet.

– Det betyr at barn som er med i en skjærgårdsjeep som er 8,5 meter lang, ikke må bruke vest. Det framstår ikke som logisk for meg, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

I fjor fikk SV flertall for et påbud om bruk av vest i båter med barn om bord. Men nå blir ikke regelen formulert slik likevel.

– Vi er imot regulering av atferd når handlingen ikke går ut over andre og det er voksne mennesker det er tale om. Å forby alt man er imot og påby alt man er for, er ikke noe SV går inn for, sier Fylkesnes.

I fjor stemte 54 stortingspolitikere fra Høyre, Frp og SV mot forslaget om påbud om redningsvest.

Glad for påbud

Næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) gleder seg over at vestpåbudet snart er et faktum.

– Dette er en lovendring som vil kunne redde liv allerede i sommer. Det er et mål å redusere antallet drukningsulykker og et påbud om flytevest er det mest effektive tiltaket for å få til det, sier han til NTB.

Les også:Færre har druknet enn man trodde

Høyres Ove Trellevik mener det å ferdes på sjøen en klar og solfylt sommerdag er noe ganske annet enn å være om bord i en småbåt i rom sjø.

– Holdningsskapende arbeid er en bedre vei å gå. Hver og en må være seg sitt ansvar bevisst når man driver fritidsaktivitet på sjøen, sier han.

Et forslag fra KrF om å senke promillegrensen til sjøs til 0,2 fikk ikke støtte fra andre partier da næringskomiteen behandlet saken. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere