*Nettavisen* Nyheter.

En strålende bok om sorg og lengsel

Bøker er tidløse og de smått nevrotiske, dog morsomme karakterene i denne boken bør du absolutt få med deg.

02.12.03 10:31

Handlingen i romanen, fra 1998, er lagt til Sverige før tusenårsskiftet. Pia er " over-tretti-og-har-ikke-truffet-noen-å-leve-med-og-jeg-må-få-barn-før-det-er-for-sent ". Hun ergrer seg over å være for gammel til blå neglelakk, og for ung til ansiktsløftninger. Pia er en av dem som har sluttet å røyke og lagt på seg femten kilo.

I Pias verden er alt en forbedring. Pia har en søster, Anna. Hun har en mann, Håkan. Han og Anna driver gjennom hverdagen. Stadig lengre fra hverandre, og på grensen til avsky og likegyldighet.

Håkan mener, og tror, at de fortsatt er unge. Anna på sin side føler at livet passerer mens de sovner på sofaen og fjernkontrollen glir ut av hendene på dem. Anna vil forandre verden.

Underliggende for disse smått nevrotiske, dog morsomme, karakterene er ensomhet og sårbarhet. De kjenner trang til å bryte ut av en stadig mer kvelende sirkel, men har ikke styrke nok til å gjennomføre det.

På tross av noen hedelige forsøk på å vinne frihet vender de tilbake til en tilsynelatende meningsløs hverdag. En hverdag som består av å lure kjøpmannen på ICA, alderskomplekser, rastløshet og overvekt.

Gardell har, rett og slett, skrevet en strålende bok om sorg og lengsel på en vanvittig morsom måte. Man vil helst ikke kjenne seg igjen, men latter og gråt sitter løst når en innser at virkeligheten kan være like brutal. Man klarer ikke slutte å lese før historien slutter av seg selv.

Og vil du ikke gi helt slipp der heller, da kan du alltids gjøre som bokens Henning; Skrive leserbrev, som ofte kommer på trykk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne boken er et glimrende gavetips.

Jonas Gardell ( f. 1963 ), kjent som komiker, artist og forfatter. Han debuterte med sin første roman i 1985, og har blandt annet skrevet " En Komikers Oppvekst " ( 1992, Tiden Norske Forlag ).

( 1998 / Tiden Norske Forlag )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.