RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En sunn start på dagen

Foto: Nicolas Tourrenc (Cappelen)
Sist oppdatert:
Vi ba om eksperthjelp og fikk det. Så lett er det å spise frokost.

(SIDE2): Denne uken skapte Aksel Braanen Sterri debatt når han i et innlegg i Aftenposten hevdet at det å droppe frokosten var en anbefalt måte å kutte kalorier på.

Innlegget ble slaktet av treningsguru Kari Jaquesson.

- Bli tørr bak ørene og jobb med overvektige før du uttaler deg!

- Etter min erfaring er en av de viktigste fellesnevnere blant overvektige nettopp dét at de ikke spiser frokost. Følgen er intens småspising og overspising senere på dagen. Dessuten - frokost spiser vi for å tilføre kroppen viktige næringsstoffer og for å få lett tilgjengelig energi så det er litt futt i oss til arbeidsdagen, skrev hun videre i sin blogg .

Les mer her: - Ikke dropp frokosten

Noen dager når man er skikkelig trøtt kan det være fristende nok å følge Sterris råd fremfor å finne noe å spise til frokost.

Vi ba derfor Jaquesson om tips til hvordan man får i seg en enkel frokost som gir anbefalt mengde energi og næringsstoffer.

Hun svarte med å understreke nok en gang hvor viktig frokosten er for både gamle og unge, og satte opp sine tips.

Kari Jaquesson
- Så lett er det å spise frokost

Å spise frokost gir deg en kickstart på dagen. Om du begynner dagen skrekkelig tidlig og kan det hende at du trives best med å spise en time etter at du har stått opp. Om du synes det er stress å få i seg noe før du drar av gårde på jobb eller skole er det helt greit å ta med seg maten og heller spise når du kommer frem.

Det å virkelig sette i gang dagen for fullt og la timene gå uten å ha fått i seg næring er sjelden smart. De som røyker døyver ofte sultsignalene med nikotin. Man har forskjellig grad av appetitt om morgenen – men kroppen skal skrus på før man starter dagen!

Frukt og nøtter er alltid en vinner, og svært enkelt.
Frukt og nøtter er alltid en vinner, og svært enkelt.

En del av de som ikke vil/orker/gidder å spise frokost mener at fordi de ikke er sultne, så trenger de ikke å spise. Det er feil. Sult er ikke et pålitelig barometer på om man trenger mat eller ikke. Hadde det vært det hadde ingen vært overvektige eller undervektige.

Hjernen er veldig følsom for lavt blodsukker og om du ikke spiser vil neppe yteevnen og psykisk velvære være på topp uten frokost. For de aller fleste av oss vil det å spise frokost redusere sjansen for overspising senere på dagen. For mange som sliter med overvektige vaner kan nettopp det å begynne å spise frokost være starten et varig sunnere og lettere liv.

Ansvar overfor barna
Barn skal alltid spise frokost før de drar hjemmefra. Ingen unntak, ingen unnskyldninger.

Jeg vil gå så langt som å si at det å sende unger av gårde på skolen uten mat i magen – det er omsorgssvikt.

Spør hva de som jobber i barnehagene og skolene synes om dette: Du vil høre et enstemmig JA! Barn som kommer med frokost i magen har bedre humør, bedre konsentrasjon, og de fungerer bedre i grupper. Barn som spiser frokost har mindre sjanse for å bli overvektige.

Mang en unge hadde sluppet å starte dagen trøtt og sløv med manglende konsentrasjon og irritabilitet hadde det bare blitt litt frokost før avreise hjemmefra.

Ikke vær så konservativ!
Frokosten trenger ikke være så tradisjonell. Pizzarester med litt knask ved siden som gulrot, tomat eller paprika er en helt fin frokost. Har du hatt fajitas dagen før kan rester av dette med et speilegg være helt topp start på dagen. Det spiller ikke så stor rolle, bare det er et smart måltid.

Hold deg unna sukkerstart med søt caffelatte, sjokoladepålegg, syltetøy eller oversøte og oversalte frokostblandinger. Selv morgensmoothiene skal være lite søte – det er forskjell på morgensmoothie og dessertsmoothie!

Den tradisjonelle havregrøten kan pimpes med diverse tilbehør.
Den tradisjonelle havregrøten kan pimpes med diverse tilbehør.

Havregrøt er konge!
30 -40 gr havregryn, tilsett vann eller skummet melk så det dekker kornene (de vil flyte litt opp igjen – det er normalt), inn i mikrobølgeovnen i 2 minutter på full effekt eller kok opp i kjele. Ta i noen saltkorn, rør om, og server. Varier gjerne med ekstra solsikkefrø, linfrø eller ekstra kli. Jeg anbefaler å alltid ha melkeprodukter til, enten fra meieri eller soya.

Godt på grøt og til kornblanding:
Skivet banan
Eplebiter
Rosiner og nøtter
Eplemos
Yoghurt naturell (gjerne Biola)
Soyamelk/”yoghurt”
Hakkede aprikoser, dadler eller fiken
Friske eller frosne bær

Brunt sukker og kanel (en strøken teskje sukker inneholder ca. 3 gr – det er 12 kalorier – ingenting å være ”redd” for. Mange frokostblandinger inneholder mye mer). Brunt sukker er ikke spesielt mye sunnere enn hvitt sukker, men det gir mer smak. Hvitt sukker smaker jo egentlig ingenting, det er bare søtt. Ikke alt brunt sukker er ”ekte” kjøp det som det står uraffinert på, eventuelt Demera eller Pure Cane Sugar.

Frokostblandinger.
Er det tegneseriefigur på pakken? Garantert for mye sukker – styr unna.

De som ser kjedelige ut er de beste.

For en passe aktiv dame er en grei porsjon 35-50 gram med melk eller yoghurt.

Spansk omelett anbefales av Jaquesson
Spansk omelett anbefales av Jaquesson

Egg
Hvorfor begrense egg til helgene? Egg er kjemperaskt å lage – det ordner seg selv mens du står i dusjen! Egg kan lages på alle måter: kokt, stekt, omelett – du kan også lage en hel spansk omelett og ha stående i flere dage ri kjøleskapet. Digg med brød og knask til. Passer også godt til lunsjpakken!

Middagsrester passer veldig godt i en slik omelett.

Kokt potet, paprika, rester av kjøtt, skinke, kylling, pølse, eller tunfisk, maiskorn, gulrot, tomat, noen osteskiver osv. Se hva du har, skjær opp i biter, la det surre et minutt i 1 ts rapsolje (skal du ha ost legges den i etter at du har helt i de vispede eggene). Litt eller mye – ta det du har, mengden er ikke viktig.

Visp eggene – ca. 2 per person – mer om det er en veldig sulten gjeng eller om du vil lage opp til flere runder. Hell eggerøren over det du har surret i stekepannen og la det stå og kose seg på svak varme til det stivner. Skal du ha litt ost i dyttes osten litt ned i eggerøren. Når det er ganske stivt i bunnen lar du omeletten gli over på en asjett, og tilbake i stekepannen med den ustekte siden ned. La den bli helt gjennomstekt.

Slik kan en morgensmoothie se ut.
Slik kan en morgensmoothie se ut.

Frukt, grønt og nøtter – godt for den småspiste!
Frukten gir rask energi og vitaminer, grønnsakene ekstra vitaminer og fiber, mens nøttene gir godt fett, proteiner og mineraler. En frokost full av antioksidanter! Dette gir mange kalorier uten å ta så stor plass i magen

Morgensmoothie
3 dl appelsinjuice
1 skrellet gulrot
2 dl frosne jordbær
1 moden banan
2 ss lettkokte havregryn
1 ts linfrø
1 ss kaldpresset rapsolje
Kjør alt i blender eller bruk stavmikseren

Alle bildene over er hentet med tillatelse fra «Ketsjup er ålreit» av Kari Jaquesson. Flere tips om kosthold og trening fra henne finner du på hennes nettside: www.karijaquesson.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere