*Nettavisen* Nyheter.

En svart dag for Oslofjorden

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Mandag starter rettssaken etter giftdumpingen i Oslofjorden.

01.11.09 15:38

- Vi stiller alle mann i svarte dresser og svarte skjorter. Dette for å markere at det vi hele tiden varslet om var riktig. Dette er en trist dag fordi skaden allerede har skjedd, og den er uoprettelig, sier Knut Christian Hallan til Nettavisen.

Han var en av naboene som avslørte den angivelige forurensningen som Oslo Havn KF, Norges Geoteknisk institutt (NGI), selskapet Secora, samt fem privatpersoner, nå er tiltalt for.

Mandag starter straffesaken i Oslo tingrett. Påtalemyndigheten mener at de tiltalte har spredt 33.000 kubikkmeter forurenset masse i Oslofjorden

Skulle rydde opp
Det hele startet da Oslo Havn skulle rydde opp i Bjørvika i forkant av de store utbyggingene. Enorme mengder forurenset masse ble flyttet til et deponi på dypere vann ved Malmøykalven. Meningen var at den giftige massen skulle forbli i dypvannsdeponi på dette stedet som ligger mellom badeøyer i indre Oslofjorden. Det skjedde ikke.

Fra starten av ble det aksjonert mot deponeringen. Kritikerne sa at giftslammet ikke havnet i dypvannssprekken, men fløt vekk med sjøen og spredte seg i hele fjorden.

Les: - 90.000 kubikkmeter giftslam tapt

Under kan du se en av videoene som aksjonistene tok, og la ut på YouTube. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED

- Utført feil
Hallan sier at problemet var at arbeidet ikke ble utført slik det skulle for å unngå spredning i fjorden. Egentlig skulle de giftige sedementene renne ned i deponiet gjennom et rør fra lekteren.

- Feilen i prosjektet var at de ikke lot seg gjøre å føre ned sedementene med tyngdekraft. Det gikk for smått. Derfor ble det brukt pumper, sier Hallan.

Pumpene gjorde at sedementene ikke la seg rolig på havbunnen, men spredte seg. I tillegg var det mye stort skrot i indre oslofjord. Dette skrotet klarte ikke mannskapet om bord i lekteren å pumpe ned gjennom røret. Dermed ble det sluppet fra lekteren, sier Hallan.

- Derfor jukset Secora og Oslo Havn i ett og ett halvt år ved å slippe skrotet som ikke lot seg pumpe ved å åpne bunnen i splittlekteren (...) Vi forsto sammenhengen den dagen vi satt lenket til krana i mudderbåten fra 0530 til 1330 sier 62-åringen. Da så vi skrotet i bunnen av lekteren, sier Hallan.

Blåste saken
Saken kom for dagen da skipperen om bord i lekteren «Mudder 080» valgte å legge kortene på bordet. Han fortalte at han hadde dumpet sedementer rett i fjorden, og ikke i dypvannsdeponiet. Dette ble gjort på ordre.

Hallan var selv med under intervjuet/avhøret av skipsføreren som ble tatt opp på video.

Les egen sak: - Ville kjøpe meg til taushet

Les hele avhøret her (pdf-fil)

Etter dette tok politiet tak i saken, og mandag er det altså klart for rettssak

Falsk forklaring
I tillegg til forurensning, er Oslo Havn KF, Norges Geoteknisk institutt (NGI) tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring til offentlig myndighet.

I følge tiltalen rapporterte ansatte ved NGI om «overvåking av forurensning ved mudring og deponering» mellom januar og september 2007.

I rapportene fra januar til og med april rapporterte instituttet at de fikk tilsendt alle måledata fra nedføringen av masser til dypvannsdeponiet ved Malmøykalven i Oslofjorden, og at disse målingene viste at nedføringen skjedde innenfor de rammer og krav som var satt av SFT.

Det NGI ikke nevnte var at hele eller deler av loggene for 49 av 200 nedføringer manglet. Dermed ga rapportene, som ble sendt til Statens forurensningstilsyn gjennom Oslo Havn KF, inntrykk av at alt var i skjønneste orden.

Først i slutten av mai 2007 kom første rapport om at noe var feil.

I tillegg er selskapet Secora AS, som utførte selve arbeidet i indre oslofjord, tiltalt for å ha dumpet kloakk nær land.

Les egen sak her.

Nedenfor kan du se Norges Naturvernforbunds film om kampen mot utslippet ved Malmøykalven.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.