Både Tajik og Raja har muslimsk bakgrunn. Etter masseskytingen i Oslo 25. juni har NRK spurt de to fremtredende politikerne om muslimske miljøer sine holdninger til homofile.

Beskjeden fra Raja er klar:

– Mitt inntrykk er at en svært stor majoritet av muslimer har negative holdninger mot homofile. I konservative kretser er fordømmelsen unison, sier den tidligere kulturministeren til NRK.

To menn ble drept og 21 skadde da Zaniar Matapour skjøt rundt seg utenfor Per på Hjørnet og London Pub i Oslo sentrum 25. juni.

Les også: Terrorsiktede Zaniar Matapour tvangsinnlegges i Bergen

Raja mener muslimer kan bruke situasjonen til å skape toleranse og ta et oppgjør med egne holdninger.

Tidligere arbeids- og inkluderingsminister Tajik er enig, og mener det er viktig å ta et oppgjør med konservative muslimer, som hun opplever melder seg ut av debatten.

– Støtter de en teologi som godtar dødsstraff for homofili? Og en språkbruk som dehumaniserer skeive? Dette må en ta et oppgjør med.

– Muslimske skeive har det svært vanskelig. De kjenner seg utrygge, med fordømmelse og utstøting fra flere miljøer, og opplever at både Koranen og regnbue-flagg blir brent, sier hun til allmennkringkasteren.

Les også: I dag ble Kåre Arvid Hesvik bisatt: – Snilleste mennesket jeg har kjent

Islamsk Råd Norge (IRN) har tatt sterk avstand fra angrepet, og fordømt det:

– Islam tillater ikke å ta livet av uskyldige mennesker – om de så er homofile eller heterofile. Gjerningspersonens handling har ingen rot i islam og er fullstendig i strid med islamsk lære, skrev paraplyorganisasjonen i en pressemelding etter angrepet.

– Få andre enn muslimer vet hvordan det er å bli utsatt for stigmatisering, hatkriminalitet og terrorangrep, og hvilken frykt dette skaper blant oss. Vi har derfor stor empati med det skeive samfunnet. Homofile skal, i likhet med alle andre, føle seg trygge i Norge, skrev IRN videre.

I går meldte Nettavisen at terrorsiktede Zaniar Matapour tvangsinnlegges i Bergen.