*Nettavisen* Nyheter.

En tikkende bombe

Kontantstøtten er en tikkende bombe under det nye Stortinget. Senterpartiet er på vippen, og nå viser nye tall at både tilhengerne og motstanderne har hatt rett i debatten.

12.10.05 12:58

Ved utgangen av 2004 fikk foreldre kontantstøtte for nær 70.000 barn. I år er satsen 3.657 kroner per måned for barn uten barnehageplass, slik at ordningen - i verste fall - koster vel 250 millioner kroner i måneden. Det er altså snakk om et milliardbeløp når man tar hensyn til at enkelte barn får mindre (fordi de går i barnehagen).

Mer interessant er å se hvordan kontantstøtten slår ut for mottakerne. Og her har det vært to skoler: KrF har vektlagt at støtten gir mer tid sammen for foreldre og barn, mens venstresiden har fryktet at ordningen vil presse småbarnsmødre ut av yrkeslivet.

Nå viser en fersk analyse fra Statistisk Sentralbyråat begge har rett: De fleste foreldre jobber mindre når de får kontantstøtte, men det er mødrene som drar det tyngste lasset i hjemmet.

I gjennomsnitt arbeider mødre som får kontantstøtte 3,75 timer mindre enn de ville gjort uten støtten, mens fedre som mottar kontantstøtte arbeider 1,2 timer mindre. Totalt er det snakk om nesten 15.000 årsverk, viser analysen fra SSB.

- Vurdert ut fra målsetningen om at foreldre og barn skulle få mer tid sammen, er nedgangen i arbeidstid blant småbarnsforeldre et positivt resultat, skriver SSB.

- Nedgangen blant mødre er imidlertid langt større enn blant fedre. Kontantstøtten kan dermed bidra til å opprettholde et tradisjonelt kjønnsrollemønster og slik sett virke negativt i forhold til en målsetting om større likestilling mellom kvinner og menn.

Dermed får både tilhengere og motstandere ammunisjon, og kontantstøtten kommer til å bli en verkebyll for det nye Stortinget. De borgerlige partiene er for å beholde ordningen, SV og Arbeiderpartiet er mot.

Dermed er ballen i fanget på Åslaug Haga og Senterpartiet, som er for å beholde ordningen - men bare for foreldre som er hjemme med barna. Slik sett blir kontantstøtten en liten tikkende bombe under harmonien i den rødgrønne trepartiregjeringen.

Hva mener du om kontantstøtten? Er det viktigst å unngå at mødrene trekker seg ut fra yrkeslivet eller at foreldrene bruker mer tid med barna? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.