OSLO TINGRETT (Nettavisen): Manshaus møtte opp i Oslo tingrett mandag for fengslingsmøte. 21-åringens forsvarer Unni Fries opplyste like etter klokken 14.30, da fengslingsmøtet var over, at Manshaus begjærer seg løslatt.

- I rettsmøtet sa han ikke noe om selve saken, sier Fries til et samlet pressekorps. Hun var svært tilbakeholden med å gi detaljer.

- Han begjærte seg løslatt fordi han ikke ønsker å sitte i fengsel.

Basketak i 20 minutter

- Hva er det som gjør at han nekter straffskyld?

- Det kan jeg ikke kommentere, for da må jeg gå inn på forklaringen hans. Det vil være i strid med at han ikke har villet å forklare seg, sier Fries.

Hun ville heller ikke svare på om hennes klient har gitt uttrykk for anger.

Vitner har tidligere forklart at 21-åringen ble lagt i bakken av flere personer som overmannet ham, da han gikk inn i Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag, og under fengslingsmøtet mandag kunne man tydelig se at Manshaus var forslått.

Ifølge NRK varte basketaket i om lag 20 minutter, før politiet ankom moskeen i Bærum. Det var 65 år gamle Mohamed Rafiq som fikk lagt Manshaus i bakken, og dermed sørget for at ingen ble alvorlig skadd. 65-åringen med en fortid i det pakistanske luftvåpenet har blitt hyllet som helt i ettertid.

Fries ville heller ikke si mye om blåmerkene og sårene Manshaus hadde i ansiktet.

- Ikke noe annet enn at han har det. Han fikk jo litt medfart i den situasjonen, sier forsvareren, med henvisning til basketaket i moskeen.

Fremstilt for varetektsfengsling

Mandag formiddag gjorde politiet det kjent at de utvider siktelsen mot 21-åringen fra Bærum, Philip Manshaus, til å gjelde terrorhandling. Han er fra før siktet for drap på sin 17 år gamle stesøster.

Les også: Dette vet vi om terrorsiktede Manshaus

Mandag klokken 13.00 ble han fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Det var et stort sikkerhetsoppbud i tingretten før fengslingsmøtet, og like før klokken 13.00 ble det informert om at fengslingsmøtet er utsatt til klokken 13.15.

Politiet opplyste til Nettavisen søndag at de vil begjære fengsling i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud i hele periode, og at de to første ukene er i full isolasjon.

Klokken 12.08 meldte Oslo tingrett på Twitter at den siktede har valgt å samtykke til å la seg avbilde under fengslingsmøtet. Siktede i straffesaker har krav, etter loven, på ikke å bli fotografert, dersom de ikke ønsker det. Selv om den siktede har latt seg avbilde under fengslingsmøte er det referatforbud.

Hans forsvarer, Unnie Fries, sier til Nettavisen at hennes klient nekter straffskyld. Men det er uklart om han erkjenner å ha begått de faktiske handlingene.

Les også: Mann i 20-årene siktet etter angrep på moské i Bærum

Les også: Derfor identifiserer Nettavisen drapssiktede Manshaus

- Bare spekulasjoner

Den terrorsiktede 21-åringen ga sitt samtykke til fotografering før retten ble satt. Terrorekspert Tore Bjørgo ønsker ikke å spekulere på hvorfor den forslåtte Manshaus ønsket å la seg avbilde av media, eller hva som er motivet bak selve handlingen.

- Dette er bare spekulasjoner, så det vet jeg ikke. Det er spørsmål om han vil benytte anledningen til å forklare seg om motivet. Hvis han mener at det er politisk handling, vil det være meningsløst ikke å si noe.

- Om han vil vente til hovedforhandlingene med å gjøre dette, vet jeg ikke, sier professor Tore Bjørgo, som er leder for Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo, til Nettavisen.

Manshaus nekter straffskyld, og har så langt nektet å forklare seg overfor politiet.

Siktet for terror

Det var lørdag at 21 år gamle Manshaus fra Bærum først ble siktet for drapsforsøk etter at det ifølge vitner skal ha blitt avfyrt skudd inne i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Denne siktelsen er nå endret til terrorhandling.

Politiet bekreftet søndag at det ble avfyrt flere skudd i moskeen.

- Det er ikke stor endring i etterforskningen. Vi har vært klar på at saken etterforskes som forsøk på terrorhandling, og det samlede bildet gjør at politiadvokaten gjør denne vurderingen etter ganske intens etterforskning, sa politiinspektør Grete Lien Metlid til Nettavisen mandag formiddag.

«Siktelsen omfatter nå drap (straffeloven §275) og terrorhandling ( straffeloven §131 1. ledd, jf. 2. ledd bokstav b, skriver de i en pressemelding.

Denne delen av loven går på å skape alvorlig frykt i befolkningen, og har en strafferamme på 21 års fengsel.

Høyreekstremisme

Politiet bekreftet søndag at Manshaus kan ha tilknytning til høyreekstremisme. De kjenner også til hans aktivitet på ulike forum for personer som er innvandrerfiendtlige.

– Kartleggingen har vist at gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger. Han har uttrykt holdninger til støtte for Quisling, og har innvandringskritiske holdninger, sa fungerende enhetsleder ved Oslo politidistrikt Rune Skjold til Nettavisen søndag.

Da politiet skulle utføre ransaking i boligens hans fant de også en død tenåringsjente. Dette var hans stesøster. Mannen er siktet for drap av henne. Omstendighetene rundt drapet er ikke kjent.

Drapsofferet ble adoptert til Norge da hun var rundt to år gammel, får Nettavisen opplyst, og er datteren til siktedes fars samboer. Hans mor døde da han var veldig ung. Stesøsteren ble adoptert fra Kina. Ifølge Oslo-politiet skal de ha bodd på samme adresse.

Spørsmål om tilregnelighet

Politiet er også anmodet om å gjøre en såkalt prejudisiell observasjon. Dette er en undersøkelse som gjøres for å danne en foreløpig konklusjon på om siktede er strafferettslig tilregnelig.

Oslo politidistrikt har en egen seksjon med sakkyndige eksperter som utfører dette. Det er enten to rettspsykiatere, eller én rettspsykiater og én psykolog som gjør den prejudisielle observasjonen.

Dersom de sakkyndige anbefaler det, kan det bli aktuelt å få utført en såkalt full judisiell observasjon av siktede, for endelig å fastslå om han er strafferettslig tilregnelig eller ikke.