RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En uke med slit og gjørme

(Scanpix)
Bare halvparten vil greie Forsvarets test som pågår nå. Se prøvelsene her.

(SIDE2): Selv om en sikter seg inn mot en karriere bak dataskjermene i det topp moderne cyberforsvaret, må rekruttene likevel gjennom de tradisjonelle opptaksprøvene i Forsvaret. Det betyr klassisk hinderløype som innebærer kravling under lave stengsler og kryping gjennom gjørma.

– Kjempegøy
Den skal være utholdende og positivt innstilt som skal gjennom flere dager med fysisk og psykisk stress og slit, og under mandagens hinderløype gikk det så sølespruten skvatt.

– Det er kjempegøy. Det er lite søvn, lite mat. En er sulten hele tiden, men humøret er på topp og vi må bare stå på hele tiden, sier Ian Mcdonnell som smiler tappert, men får støtte fra medkandidat Annichen Larsen.

– Så lenge en er sammen med bra kandidater er humøret og sangen på topp, smiler hun etter en slitsom dag.

Kamp om plassene
Den tradisjonelle helvetesuka under opptakene til Forsvarets utdanninger stiller tøffe krav. Likevel er det fremdeles solid oversøking til de om lag 600 plassene som skal fylles etter sommeren.

5580

I helgen satte 1.100 av opprinnelig 1.500 kandidater i gang med de fysiske testene som må bestås før de kan gå videre og forhåpentligvis en betalt utdanning i Forsvaret. Etter bare to dager hadde om lag 200 allerede måttet melde seg ut av kampen.

– De må gjennom vann og gjørme og litt andre utfordringer som setter dem på en fin prøve, sier oberstløytnant Roger Johnsen skolesjef for Forsvarets ingeniørhøyskole før mandagens hinderløype.

Sterkere kvinner
Forsvarets opptak og seleksjon er en 15 dager lang utvelgelsesperiode hvor målet er å finne elever til alle skolene i Forsvaret. Både søkere til befalsskolene i Hæren, Luftforsvaret og Marinen, så vel som dem som vil satse enda høyere og går for en plass på krigsskolen og åtte år i uniform. I sommer er det tiende gang opptaksprøven gjennomføres på denne måten.

Av de snaut 1.500 som møtte til opptakene før helgen var kvinneandelen på om lag 18 prosent. Major Vegard Finberg som er Forsvarets talsmann for opptakene, opplyser at færre kvinner enn menn faller fra under de fysiske testene.

– Erfaringsvis ser vi at når kvinnene først møter, så viser det seg at frafallet er mindre ved opptaket enn blant menn, sier Finberg til NTB. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere