*Nettavisen* Nyheter.

En uke på høye hæler

Foto: (Shutterstock)

Finnes det virkelig sko som er høye OG behagelige? Side2 har testet.

15.05.08 10:50

(SIDE2): Jentene i Side2s redaksjon ble fristet til å teste ut høye hæler i hverdagen - glamour tenker du kanskje, men er det virkelig det? Er ikke høye hæler synonymt med gnagsår, kneplager og ødelagte tær?

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Komfortabelt?
Vi fikk testet hæler som skulle være gode. Komfortable såler som lover velvære hele dagen igjennom, og god demping både på hæl og i sko. Dette måtte sjekkes ut. Slike såler skal visstnok spare kroppen for unødig slitasje og støt.

I testen prøvde Side2-jentene ulike hæler med ulik høyde og ulike såler, noen med lovord om komfort, andre vanlige hæler uten fancy såler. Spisse hæler, lavere hæler og kilehæl ble testet ut over en lav sko i en uke - både i en vanlig arbeidshverdag og ute i hverdagslivet. Vi går normalt 8000 til 10.000 skritt hver dag, litt avhengig av hva slags jobb vi har, men derfor er sålekonseptet for sko ekstremt viktig.

Gode såler eller ei, de vakre høye hælene er for kvinner i alle aldre en mote som er kommet for å bli. Hvor ofte kjøper ikke kvinner sko bare fordi de er fantastiske - men de kan gjerne være for små og ikke gode å gå i?

Les også: Se hvilke sko som er tilbake!

Hva er så skokonklusjonen for Side2? Les resultatene under!

Elin testet Ecco

ERFARING: Skoene både så og føltes bra ut med en gang jeg fikk dem på meg. De passet perfekt til min fot, og de var lette å gå rundt med. De var dog litt vinglete, men dette ble jeg vant til etter hvert. De var ikke vinglete på grunn av høyden, for hælen er relativt lav. Etter første dags bruk fikk jeg gnagsår, men det er jo for så vidt ganske vanlig for nye sko. Etter noen dagers bruk er de derimot superbehagelige, og har tilpasset seg min fot perfekt. De føles gode å gå i både med og uten strømper. De er også myke. Jeg kjenner ingenting i bena selv etter å ha gått flere timer med dem sammenhengende. De føles heller ikke klamme, og det er nesten slik at jeg ikke merker at jeg går med dem.

Men høyest karakter får de på løpetesten. Jeg er som de fleste andre kvinner ofte sent ute, og må derfor ha sko jeg kan løpe i. Det kan du med disse skoene. De sitter godt, er lette å løpe i og fungerer rett og slett bra. Etter å ha desperat løpt etter bussen en tidlig morgen tenkte jeg med meg selv, har jeg på meg joggesko?

Hanne testet Geox

ERFARING: De var overraskende gode å gå i, men nå har jeg ikke så mye å sammenligne med. For jeg har jo ikke gått så mye i høyhælte sko – i hvert fall ikke med så smal hæl. Det var ikke noe problem å bruke de flere dager på rad, men så sitter man jo mye stille også. Brukte de ikke ute men tror det hadde gått greit, på asfalt i hvert fall.

God såle altså – det eneste var kanskje at jeg følte jeg vaklet litt og at hælen (hæltuppen) kunne vært ennå litt lengre bak, men det kan også skyldes at jeg er utrent.

Camilla testet Scholl

ERFARING: Hælene på disse ankelbootsene er noe høyere enn det jeg normalt går i, så derfor var det interessant å se om mine knær taklet høyere hæler. De smale hælene er i tre med en tykk gummisåle under, og burde derfor være gode å gå på. Scholl er jo kjent for sine komfortable sko og skuffer heller ikke med disse høye hælene. I og med at det er ankelstøvletter er de enklere å gå i enn åpentå, sandaler eller stiletter, og derfor blir de enda mer komfortable å gå i. Føttene blir ikke så slitne som jeg hadde trodd etter noen dager på hælene. Pluss er at jeg får en bedre holdning og føler meg høy! Minus fra min side er at jeg fikk vondt i knærne etter en uke på skoene, men det er individuelt hvor mye man faktisk tåler å gå på høye sko.

Linn testet Bianco

ERFARING: Det aller beste med disse skoene er at de er skikkelig, skikkelig fine. Sorte skinnpumps med firkantet tå, og en hæl på frekke 11 cm. Selve skoen er ganske stiv, noe som gjør at du ikke tråkker over så lett, men samtidig blir foten veldig fast i samme posisjon hele tiden, noe som ikke er superbehagelig.

Ellers hadde skoen kjempegod passform, og etter et par vaklende forsøk fikk jeg til og med jeg dreisen på å svinse rundt på 11 cm. Men kun fra plassen min til kaffemaskinen og tilbake igjen. Da jeg tok med meg skoene ut på tur i Oslos gater, fant jeg raskt mine begrensninger. Jeg tror aldri jeg har konsentrert med så kraftig om ikke å tråkke feil, og etter 20 minutter med konsentrert vakling truet anklene mine rett og slett med å gi etter. I tillegg var skoene litt klamme, og jeg fikk gnagsår på den ene tåa.

Er du vant til å gå på skikkelige høye hæler, er dette en flott sko for deg. Den hadde flott passform (et lite gnagsår til tross), man fikk overraskende lite vondt under foten og tærne presses ikke inn i fronten av skoen. Men er du vant med litt mer bakkekontakt blir dette for drøyt, og jeg hadde aldri tort å springe etter bussen.

Jorunn testet La Redoute

ERFARING: Kilehælskoene var absolutt behagelige å gå i. Det er en fordel å være vant til å gå på høye hæler, men selv kvinner som pleier å holde føttene nær bakken kan klare seg helt fint på disse skoene. Siden hælene er massive, slipper du å bekymre deg for å tråkke feil, slik mange gjør med tynne hæler. Skoene gir ingen antydninger til gnagsår – et stort pluss! De er behagelig festet til føttene, og du slipper dermed å være redd for at de skal gli av. Skoene får et minus for at det er litt vanskelig å ta dem av, men dette går seg til etter hvert.

Herlig, men farlig
At stilletthæler er skadelige for kroppen, er ingen nyhet. Ortopeder og fysioterapeuter har advart kvinner i årevis om at høye hæler kan bidra til flere forskjellige sykdommer og tilstander som kroniske kneplager, avkorting av akillessenen, forstuede ankler, ryggproblemer eller hammertær. Senskader som følge av galt skobruk er også et vanlig problem.

Idrettsfysioterapeut ved Løp- og Idrettsklinikken AS, Hege Erichsen Godheim, sier til Side2 at sko med små hæler kan man trygt bruke daglig.

- Men da er det snakk om to til tre centimeter på hælen, høyere enn det vil jeg ikke anbefale i det daglige da det er den daglige bruken som er skadelig. Men det er helt greit å bruke høyhælte sko til fest, sier hun.

Les mer her: Flere skader på høye hæler
Les også: Advarer mot trendsko

Numne føtter
Tverrplattfot er en lidelse man kan pådra seg ved bruk av høye stilletthæler, da kompenserer føttene for trykket forfoten er utsatt for.

- Følelsesløse og numne tær er vanlig, det samme er følelsen av å gå på småstein etter en lang kveld i høyhælte sko, sier Erichsen Godheim.

Idrettsterapeuten understreker allikevel at det er noen positive sider ved våre elskede høye hæler - holdningen vår blir rakere og penere.

- Men det er klart at hvis en har veldig svai rygg, så blir en enda mer svai ved bruk av høyhælte sko. Under ti centimeter hæl er det beste uansett, sier hun.

Les også: Hvilke treningssko er best?

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.