På en pressekonferanse fredag sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) at kommunene må forberede seg på å at imot minst 35.000 flyktninger i 2023.

Begge to var tydelige på at neste år kan bli enda vanskeligere enn året som har gått.

– Jeg vet fra erfaring rundt om i Norge at flere kommuner nå opplever at det er utfordringer med kapasiteten til å ta imot flere flyktninger. Så det kan bli tøffere i 2023 enn i 2022. Det neste året vil bli mer krevende. Presset på knappe ressurser vil øke, sa statsministeren.

Les mer her: Kan komme flere flyktninger enn antatt: – Situasjonen er uforutsigbar

— Dette henger veldig tett sammen

Dermed tårner utfordringene seg opp for en allerede upopulær regjering. I en fersk måling faller Senterpartiet mot sperregrensen, og i forrige uke viste Nettavisens novembermåling brutale 16,7 prosent i oppslutning for Arbeiderpartiet. Og nylig var Persen i «Debatten» hvor fattigdom var temaet.

Les mer her: Ny brutal måling: Ap har aldri vært målt lavere

– Det er flere folk som har det ganske tøft her på hjemmebane også. Nå får dere en ny utfordring med mange flyktninger i 2023, kanskje flere enn i 2022. Frykter dere i regjeringen at to parallelle utfordringer vil føre til at dere gjør det enda dårligere på meningsmålingene, hvis dere ikke takler dette godt nok, Persen?

– Dette henger veldig tett sammen. Det har sitt utspring i at det er krig i Europa. Det medfører høye energipriser, flyktningstrøm og det medfører høye matvarepriser. Dette rammer alle sammen. Men det rammer mest de som har minst fra før. Det er regjeringen beredt for å fortsatt ta ansvar for. Det er bakgrunnen for mye av det vi allerede har gjort med strømstøtte og bostøtte, er noe av det arbeids- og inkluderingsministeren sier til Nettavisen.

Og hun legger til:

– Folk i Norge har ulike meninger om ulike politiske saker, men regjeringen mener at vi skal fortsette å ta imot mennesker i nød som er på flukt fra krig. Jeg opplever at folk i lokalsamfunn ønsker flyktninger velkommen i sine lokalsamfunn.

Se hele intervjuet med Marte Mjøs Persen her:

Utradisjonelle løsninger

Hun og statsministeren la mye fokus på at kommunene blir nødt til å tenke utenfor boksen, hvis de skal klare å bosette flyktninger i kommuner som allerede har strukket kapasitet.

– Jeg er ikke i tvil om at vi kan klare det, hvis vi strekker oss. Det er viktig for oss at vi legger til rette for at vi har den kapasiteten, sa Støre og la til:

– Vi i er nødt til å vise ekstra fleksibilitet, oppfinnsomhet og improvisasjon for å få det til. Vi må være forberedt på å velge veldig utradisjonelle løsninger.

Til Nettavisen utdyper Persen hva som legges i «utradisjonelle løsninger»: