RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

En våt start på helgen

Sist oppdatert:
Store mengder nedbør treffer Oslo og deler av Østlandet fredag.

- Meldinger om 44 millimeter nedbør i løpet av et døgn i Oslo er ikke helt reelt, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt, til Nettavisen.

Sjekk været der du bor

Få været på mobilen

Det er kraftige regnbyger som nå kommer inn over Oslo og områdene østover mot svenskegrensen.

OBS-varsel
- Når det kommer varsel om slike mengder, så er det en svakhet ved de prognosemodellene vi bruker. Det kommer flere byger, men modellene plasserer alle disse nedbørsmengdene på et sted, forklarer Thyness.

Les også:Sommervarmen uteblir

Allikevel vurderer Meteorologisk institutt nå å komme med et OBS-varsel. For slike meldinger kan uansett tyde på at det blir tidvis mye regn i løpet av kort tid.

- Det kan dreie seg om voldsomme mengder med nedbør, men bygene åpner seg i tilfelle lokalt. Noen plasser kan det nok komme mellom 20 og 30 millimeter nedbør i løpet av fredagen.

All nedbøren kommer inn fra Sør-Sverige, og bygene vil delvis henge over Østlandet også på lørdagen. Så beveger bygene seg nordover, men «heldigvis» på svensk side.

- En nedbørsfront er enklere å beregne enn nedbørsmengde. Bygene, som nå kommer, treffer mer vilkårlig og millimeterverdiene er det vanskelig å forutse, forklarer meteorologen.

Best i vest?
Det beste helgeværet finner du denne helgen på Sør- og Vestlandet. Søndagen kan også bli bra på Østlandet, men ellers er det mye overskyet vær og regn i vente de neste dagene.

For de som er klar for Færderseilasen i Oslofjorden denne helgen, så er vær og vind litt ekstra viktig. På skippermøte kommer Meteorologisk institutt med de siste prognosene for seilasen.

Presentasjonen blir lagt ut på met.no torsdag ettermiddag. Så langt ser fredagen best ut i forhold til vind, for her meldes det om laber bris og mellom seks og sju sekundmeter. Seilasen ble arrangert for første gang i 1947, og er Skandinavias største seilas. Starten er i Oslo og målgang er i Horten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere