RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En verden under jorden

Sist oppdatert:
Her kan du oppleve de underjordiske attraksjonene.

(SIDE2): Ofte kan det være lurt å ta seg en tur under gatene. Her er noen mørke ferietips fra nettsiden Turen går til.

Greenwich Foot Tunnel, London

Tunnelen sto ferdig i 1902, og ble bygget for at de lokale arbeiderne sør for Themsen kunne komme seg på jobb ved havneanlegget eller dokkene, som den gang var plassert på Isle of Dogs, sørøst i London. Selve tunnelen er 370,2 meter lang, 15,2 meter dyp og har en indre diameter på rundt 3 meter. På enkelte steder i den nordlige enden av tunnelen er diameteren noe mindre på grunn av reparasjoner etter bombing under andre verdenskrig.

Beijings underjordiske by

Nettverket av tunneler under Beijing kalles gjerne «den underjordiske kinesiske mur», for dette byggverket ble også laget for å beskytte byens innbyggere. Mellom 1965 og 1975 ble tunnelene laget i tilfelle det skulle bli atomkrig. Dette underjordiske nettverket er enormt og kunne i sin tid ta i mot 300.000 mennesker.

Saltgruven i Wieliczka

Den mer enn 700 år gamle gruven er en av Polens største severdigheter. Gangene strekker seg så langt som 300 kilometer under jorden, og turistruten, som utelukkende går gjennom de øverste nivåene av gruven, når allikevel helt ned til en dybde på 327 meter. På tur gjennom, de til tider klaustrofobiske, gangene støter man på kirker, et stort sanatorium og forskjellige skulpturer hogget ut i salt.

Katakombene i Roma

Romas underjordiske gravkamre, som også skal ha fungert som tilfluktssted under forfølgelsen av kristne, strekker seg i en lengde på 1000 kilometer og er oppdelt i 69 selvstendige katakomber. Av sanitære årsaker ligger alle katakombene i utkanten av Roma, og de mest interessante finnes cirka 2 kilometer sør for San Sebastiano.

Katakombene i Paris

Menneskelige skjeletter er stablet høyt og lavt i disse rommene under Paris. Kranier og korslagte knokler dekorerer byen mest makabre attraksjon. Her har den franske motstandsbevegelsen hatt sitt hovedkvarter under den andre verdenskrig og Kong Charles X brukte lokalene til å ha festene sine.

Cisternene i Valby

Museet for Moderne Glaskunst har danskene lagt til disse gamle vannverkscisterne eller - sisterne. Disse rommene ble laget for å samle og lagre regnvann. Akkurat disse kunne romme 16 millioner liter vann.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere