RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En viktig makrouke

Sist oppdatert:
Fredagens arbeidsmarkedsrapport fra USA satte fokuset i aksjemarkedet tilbake på makronyhetene, og oppmerksomheten blir ikke mindre denne uken. USAs sentralbanksjef Alan Greenspan har hovedrollen
Det er en stor bunke med viktige makrorapporter og hendelser både i USA og Norge denne uken. Selve høydepunktet kommer allerede tirsdag kveld, da den amerikanske sentralbankens føderale åpne markedskomité (FOMC) skal offentliggjøre sin rentebeslutning.

Venter på Greenspan

Det er at styringsrenten setes opp med nye 25 basispunkter i denne omgang i trådd med Federal Reserves signaler tidligere i sommer. Det knyttes imidlertid stor interesse til kommentarene, og da spesielt i forhold til takten i renteendringene og den svake sysselsettingsutviklingen de to siste månedene.

Rentemarkedet i Chicago priser nå in et rentehopp på 25 basispunkter midnre enn før fredagens arbeidsmarkedsrapport.

Her hjemme avholder hovedstyret i Norges Bank sitt rentemøte på onsdag, og spenningen er heller ikke fraværende her, etter forrige møtes overraskende mangel på en klar grunnholdning fra Norges Bank.

Bunker av rapporter

Når det gjelder de ulike makrotallene som kan ventes denne uken, så starter det her hjemme i morgen med konsumprisindeksen for juni samt produksjonsprisindeksen. Disse vil også være viktige elementer for Norges Banks møte på onsdag. Sentralbanken styrer som kjent etter et inflasjonsmål, og den siste tidens inflasjonstall har vært meget lave og har gitt et visst press på Norges Bank i forhold til å senke renten ytterligere.

I USA kommer det foreløpige produktivitetstall for andre kvartal i morgen, et tall spesielt sentralbanksjef Alan Greenspan er opptatt av.

Videre er det torsdag som er den neste viktige makrodagen i USA med den ukentlige publiseringen av tall for søkning etter arbeidsledighetstrygd. Enda viktigere er julitallene for detaljhandelen i USA, som også publiserer ved halv tre-tiden norsk tid torsdag.

Fredag er også en stor makrodag i USA med både produksjonsprisindeksen og handelsbalansen tidlig på ettermiddagen norsk tid. I tillegg kommer University of Michigans foreløpige tall for tilliten til økonomien og fremtidsutsikten blant de amerikanske forbrukerne.

Fokuset tilbake på makro

Det er med andre ord mye makro som vil styre de internasjonale aksjemarkedene denne uken, men også det norske markedet. Arbeidsmarkedsrapporten fra USA sist fredag viser hvor mye dette betyr for børsene. Rapporten viste en langt lavere sysselsettingstakt enn ventet i juli, samt reviderte tall for juni, som også var en klar nedjustering.

Utslagene lot ikke vente på seg fredag, og det var store børsfall verden over. I tillegg ble den amerikanske dollaren kraftig svekket, og falt nesten 10 øre mot den norske kronen i løpet av sekunder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere