RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enda en gang vil EU få en avgjørende rolle

Så lenge spørsmålet om norsk medlemskap i EU er uavklart, vil det være helt umulig å danne seg et klart bilde av samarbeidsmønstrene i norsk politikk. EU-saken setter en stopper for drømmen om en sentrum-venstre-regjering.

Og den samme saken representerer en konstant trussel mot den nåværende regjeringskonstellasjonen.

Leder av Stortingets utenrikskomite, Thorbjørn Jagland, ivrer for å gjøre valgkampen i 2005 til et oppgjør om EU-saken.

Jagland har meget klare oppfatninger om at det haster for Norge å få EU-medlemskap. Og han understreker at dette må være en viktigere sak for Arbeiderpartiet enn å opptre på en slik måte at man kan få til et regjeringssamarbeid med partier som er motstandere av norsk EU-medlemskap.

Jaglands etterfølger som leder av Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg, blir derimot ganske ullen når han stilles overfor spørsmålet om hva som er viktigst: EU-medlemskap eller samarbeid med Nei-partier.

Helt siden stortingsvalget i 2001 har Stoltenberg understreket hvor viktig det er å komme bort fra dagens situasjon med en svak mindretallsregjering. Og han har ikke lagt skjul på at han drømmer om en flertallsregjering av Arbeiderpartiet, SV og Kristelig Folkeparti etter valget i 2005.

Under alle omstendigheter vil EU-saken bli et hett valgkamp-tema i 2005, og da vil det ganske raskt bli presisert overfor Jens Stoltenberg at han bare kan glemme et regjeringssamarbeid med SV dersom hans parti samtidig går inn for EU-medlemskap. Trolig vil vi få oppleve noen ganske halsbrekkende øvelser fra Stoltenbergs side når han gjør forsøk på å unngå å ta et klart standpunkt i det vanskelige valget mellom EU-ja og mulige samarbeidspartnere.

Men dersom han tvinges til å ta et valg, har han neppe noen annen mulighet enn å si at medlemskap i EU tross alt er viktigere enn å samarbeide med partier som ser det som sin viktigste oppgave å motarbeide denne politikken.

Den sittende regjeringen står overfor et tilsvarende dilemma. Allerede ved regjeringsdannelsen i 2001 ble det utformet en såkalt selvmordsparagraf som fastslår at regjeringen fratrer hvis det blir spørsmål om å sende en ny søknad om medlemskap i EU.

Høyre-leder Jan Petersen har vært nesten totalt meningsløs i EU-saken siden han ble med i Bondevik-regjeringen som utenriksminister. En av kandidatene til å etterfølge Petersen som Høyre-leder, Erna Solberg, har imidlertid uttalt seg like klart som Thorbjørn Jagland: I valget mellom EU-medlemskap og deltagelse i en regjering, er det så avgjort EU-medlemskap som er det viktigste.

Kanskje vil vi allerede i 2005 oppleve at EU-saken enda en gang avgjør både sittende og mulig kommende regjeringers skjebne. EU-saken er helt i særklasse blant saker som har bestemmende innflytelse på den politiske utviklingen i vårt land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest