RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Thinkstock.com)

Enda en god grunn til å drikke kaffe

(SIDE2:) Å drikke moderate mengder kaffe har vist seg å ha mange helsefordeler. Studier har blant annet vist at koffeinet i kaffen både senker hjerterytmen, og gir lavere blodtrykk.

Nå viser en gjennomgang av flere studier at kaffedrikkere kan ha lavere sjanse for å få den mest vanlige formen for leverkreft (hepatocellulær carcinoma). Huffington Post forteller i dag om prosjektet der forskere fra Universitetet i Milano i Italia gikk gjennom 16 studier på leverkreft, publisert mellom 1996 og 2012. Til sammen omfattet studiene 3 153 krefttilfeller.

Det viste seg at å innta kaffe reduserte sjansen for å utvikle sykdommen med 40 prosent. Noen av studiene tydet faktisk på at sjansen ble redusert med hele 50 prosent, om man drakk tre kopper daglig.

Forskerne tar imidlertid et forbehold. Det er mulig at det oppsiktsvekkende funnet skyldes at folk som utvikler leverkreft forsøker å kutte ned på kaffeinntaket, og at det derfor ser ut som at de som fortsatt drikker kaffe har mindre sjanse for å få sykdommen.

- Dette kan delvis eller i stor grad skje fordi pasienter med lever- eller fordøyelsessykdom reduserer kaffeinntaket. Kaffe har imidlertid vist seg å påvirke leverenzymer og utviklingen av skrumplever, og kan derfor beskytte mot utviklingen av kreft, forklarer forskerne i studien.

Funnene er publisert i fagtidsskriftet Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere