Gå til sidens hovedinnhold

Enda flere ledige i vinter

Det verste er ikke over selv om Norge nå har nær 102.000 arbeidsledige. Ledigheten skal bli enda verre før det blir bedre.

Vi har snart bak oss en av de kjedeligste valgkampene i manns minne og går mot en valgdeltakelse som trolig er enda lavere enn de foregående. Fortsetter trenden, blir det flere hjemmesittere enn valgstemmer om et par valg.

Samtidig har ledigheten økt med 70 personer hver eneste dag Kjell Magne Bondevik har vært statsminister.

Interessant nok er det nettopp i kommunene kampen mot ledigheten kan kjempes. Likevel er det vanskelig å gjøre det til en lokalpolitisk sak fordi tiltakene kommer fra Stortinget.

Slik demonstrerer lokalpolitikken sin impotens. Er det rart velgerne trekker på skuldrene?

Faktum er at vår økonomiske politikk de siste årene har vært glimrende for alle som har beholdt jobben, og desto verre for dem som er skjøvet ut. I perioden 2002-2004 vil reallønnen øke med 4 prosent årlig for de som har jobb, sier tall fra Nordea.

Samtidig er altså 20.000 skjøvet ut av arbeidsmarkedet siste år. Og det skal bli verre. Både Nordea og DnB tror toppen først kommer utpå høst/vinter, og at ledigheten vil fortsette å være høy de neste årene.

Nå er det sikkert noen arbeidssky elementer innimellom, men de aller, aller fleste har ufrivillig kommet i en meget vanskelig økonomisk og sosial situasjon.

Partipolitisk er det særlig SV og Ap som vil sette inn tiltak. Begge vil pøse inn tre milliarder kroner i lokale tiltak, i første rekke omsorg, nye barnehager, sykehus og skoler. Eller som SV formulerer det: "På kort sikt vil SV koble ledige hender med uløste samfunnsoppgaver" .

Akkurat det siste kan man vanskelig være uenig i. Når det er godt over 100.000 på ledighetstrygd og de uløste oppgavene står i kø, er noe fundamentalt galt.

Bare synd at lokalpolitikerne ikke kan gjøre så mye med det før rikspolitikerne har sagt sitt.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto