RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enda flere rentekutt?

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem er ikke skvetten: Nå tar han hele analytikerstanden på sengen ved å sette ned renten enda 0,25 prosentpoeng!

Privatøkonomisk får denne siste rentenedsettelsen lite å si, selv om økonomene nå tror på et siste kutt på 0,25 prosent i januar.

Det viktigste signalet er at Gjedrem viser at han mener alvor.

SI DIN MENING:
Nytt rentekutt. Er Gjedrem på ville veier?
Ja
Nei
Vet ikke

Se resultat

Inflasjonen skal opp på 2,5 prosent.

Kommer det nye tegn til avmatning, vil han sette ned rentene igjen. Problemet er at med et rentenivå på 2,25 prosent er det ikke så mye igjen å kutte.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor er uvanlig kritisk til dagens rentekutt: - Feilaktig, heter det i hans analyse.

Det er sjelden kost.

Dørum mener nemlig at en rekke tegn nå tyder på at norsk økonomi begynner å få fart på hjulene: Sysselsettingen øker, vi bygger flere boliger, veksten er bra i fastlandsøkonomien, og vi står foran store oljeinvesteringer.

Om DnB Nor og Nordea begge ble tatt på sengen, så er de samstemmige etter å ha åpnet Norges Banks julepresang - renten skal ned nye 0,25 prosent i januar. Men så er det stopp. Deretter blir det oppgang.

Analytikerne er i villrede er om inflasjonen faktisk er en god temperaturmåler for aktiviteten i norsk økonomi - eller er det slik at norsk prisstigning blir dempet fordi vi importerer billige varer fra land som Kina.

Hvis så er tilfelle - og Norges Bank fortsetter å stirre seg blind på inflasjonen - kan vi risikere at man kaster på kull gjennom rentesenkninger, til tross for at det er mangel på kvalifisert arbeidskraft.

Siden det er et potensielt problem på lengre sikt - og ikke et akutt problem - kan vi kanskje fokusere mer på at det snart er jul.

Og at et rentekutt aldri er dumt å ta med seg for de av oss som har gjeld. Det skulle ikke forbause oss om Gjedrem har mer på lager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere