*Nettavisen* Nyheter.

Enda mer skattelette til LO-medlemmene

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Men Ap har ikke et godt svar på hvor de skal hente pengene fra.

24.01.13 16:29

Arbeiderpartiet lover nå en ytterligere økning av fagforeningsfradraget for alle fagorganiserte i neste stortingsperiode.

- Vi mener det er en stor styrke ved norsk arbeidsliv og den norske samfunnsmodellen at vi har en veldig høy organisasjonsgrad, det vil si at fagbevegelsen har veldig mange medlemmer, begrunner Aps parlamentariske leder, Helga Pedersen overfor Nettavisen.

I dag er fagforeningsfradraget på 3750 kroner, det vil si summen alle fagforeningsmedlemmer kan trekke fra i inntekten på selvangivelsen. Tidligere har den rødgrønne regjeringen doblet fradraget fra 1800 til 3600 kroner, og så har fradraget blitt prisjustert.

- Ønsker flere i fagbevegelsen
Pedersen sier de med økningen ønsker å stimulere til at enda flere arbeidstakere organiserer seg.

- Mange land sliter med å få gjort store omstillinger, fordi fagbevegelsen står på gata og skriker i stedet for å sitte ved forhandlingsbordet. I Norge er det en helt annen situasjon. De har mye innflytelse og tar ansvar når det trengs, og det ønsker vi å styrke i årene som kommer, sier hun.

Hun påpeker at en sterk fagbevegelse gjør at vi har en høy standard i norsk arbeidsliv, at vi har sterke arbeidstakerrettigheter og et høyt lønnsnivå.

- Det er en fordel for norske arbeidstakere, men også for norske arbeidsgivere. Det er også en sterk årsak til at det går så bra i norsk økonomi i dag, mener Pedersen.

- Hvor mye ønsker dere å øke fradraget?

- Det har vi ikke sagt noe om ennå. Det må vi komme tilbake til i kommende budsjett, men det viktige for oss i programkomiteen er å signalisere en retning, sier hun.

- Tas innenfor skatteopplegget
Men valglovnaden fra Ap kan komme til å koste dyrt. Økes fradraget med for eksempel 1000 kroner, betyr det 880 millioner kroner i fradrag på selvangivelsen bare for LOs 880.000 medlemmer.

Det igjen betyr om lag 250 millioner kroner i skattelette.

- Hvor skal dere kutte for å få råd til dette?

- For det første vil jeg ikke si noen sum i dag, men det er klart at dette må tas innenfor det totale skatte- og avgiftsopplegget. Der er det jo vanlig at man gjør justeringer fra det ene året til det andre, sier Pedersen til Nettavisen.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det totalt om lag 1,7 millioner fagorganiserte i Norge (2011), så totalkostnaden for staten kan bli høy om fradraget økes mye.

Når Nettavisen igjen spør om hvordan de skal finansiere økningen i fradraget, gjentar Pedersen:

- Det tas innenfor skatte- og avgiftsopplegget. Det går jo i null.

Hun mener det uansett vil være en god investering.

- Jeg er jo helt overbevist om at det her er en god investering for det norske samfunnet. Det at vi har et anstendig arbeidsliv og at vi har et sterkt trepartssamarbeid er en av de viktigste grunnene til at norsk økonomi går så bra, og at vi er så omstillingsdyktige som vi er, sier hun.

Uvisst når det fradraget økes
- Dere har jo allerede doblet fradraget, hvorfor ser dere behov for å øke det ytterligere?

- Vi ser at norsk fagbevegelse har styrket seg de siste årene, og har fått flere medlemmer. Vi mener det er en viktig oppgave for en rødgrønn regjering og for det norske sosialdemokratiet å bidra til at enda flere organiserer seg, sier hun.

Pedersen sier det ikke er klart når de vil øke fradraget.

- Dette her er jo programmet for neste periode. Så dato og år må vi kommer tilbake til, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.