RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Endeavour vel av gårde

Sist oppdatert:
Cape Canaveral (NTB-Reuters-AP): Etter en rekke utsettelser er romferja Endeavour omsider på vei mot Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Romfartøyet ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida onsdag kveld lokal tid.

Mannskapet på Endeavour består av sju astronauter. De har blant annet i oppgave å montere en plattform som vil gjøre det lettere å arbeide på utsiden av romstasjonen. Fem romvandringer står på programmet i løpet av de 16 dagene romferden varer.

Det måtte seks forsøk til før romferja kom seg av gårde. De første utsettelsene skyldtes gasslekkasjer, mens tordenvær har hindret oppskytningen de siste dagene. Da det endelig lyktes å få sendt Endeavour av gårde, skjedde det dagen før 40-årsdagen for oppskytningen av den første måneraketten i 1969.

- Endeavour ventet tålmodig på dette. Vi er klare til å dra, og vi skal ta dere alle sammen med på et storslagent oppdrag, sa kaptein Mark Polansky før avgang.

Den internasjonale romstasjonen befant seg 35 mil over Stillehavet da Endeavour ble skutt opp. Når mannskapet er framme, vil hele 13 personer befinne seg på ISS. Det er flere enn noen gang tidligere. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere