RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Endelig bedre lyd på Spotify

Sist oppdatert:
Supertjenestens største svakhet har blitt forbedret.

Spotify har utvilsomt blitt den nye supertjenesten på nett som alle snakker om, først og fremst fordi en får tak i enorme mengder musikk helt gratis og lovlig på nett, og nærmest så ut til å snu hele musikkindustriens «anti-internett»-holdning på hodet.

Reaksjonene har derfor vært ganske store etter at de annonserte at store mengder musikk ville bli fjernet fra tjenesten, og større begrensninger ville bli innført om hvem som kunne høre på hva.

Forbedrer lydkvaliteten
Men det kommer ikke bare dårlige nyheter fra det svenske selskapet for tiden. I det stille har selskapet i natt oppdatert tjenesten sin med et valg som forsøker å gjøre noe med et av de største problemene tjenesten har hatt: Ganske middelmådig lydkvalitet, der hovedproblemet har vært lite dynamikk i lyden der bass og skarpe toner har forsvunnet litt.

Vi tok opp dette problemet i vår test av programmet, og der kunne vi vise denne grafen som tydelig visere at lyden som kommer fra spilleren ikke er i nærheten av å utnytte hele «spekteret» som den har tilgjengelig.

Forsøker å jevne ut volumet
Årsaken er at Spotify har benyttet en ganske kraftig form for «normalization», som er en teknikk som går ut på å endre på lydfilene slik at alle filere skal høres omtrent like høye ut om du har på høyttalerne dine på samme volum.

Du har kanskje lagt merke til på TV at reklame ofte høres mye høyere ut enn programmene, og dette er en problemstilling som man forsøker å endre ved å bruke normalisering. Gjøres dette på en litt hard måte blir resultatet at lydkvaliteten forringes kraftig, fordi normalisering ikke er det samme som å skru litt på volumbryteren.

Du kan lese mer om lydnormalisering her.

Ny funksjon har dukket opp
Det som har skjedd er at Spotify kunstig har skrudd ned «volumet» på mange sanger relativt kraftig, noe som igjen har gitt mindre dynamisk lyd.

Dette er en endring som heldigvis har blitt gjort i selve Spotify-spilleren, altså ikke endringer i selve filene, og nå har programmet fått en ekstra funksjon som skrur av denne normaliseringen. Resultatet er så vidt vi kan bedømme betydelig bedre lyd på enkelte sanger, mens det betyr mindre på andre.

Du finner valget ved å gå til Edit -> Preferences.

Oppdatering: Nå har Spotify også laget et blogginnlegg om denne funksjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere