*Nettavisen* Nyheter.

Endelig en BP-suksess

Foto: SEAN GARDNER (Reuters)

Selskapet har klart å skjære av rørledningen som lekker.

04.06.10 22:05

Dermed skal operasjonen i Mexicogolfen være nærmere en løsning enn på lenge. BP har kuttet over hovedrøret fra oljebrønnen som lekker i Mexicogolfen.

For å få bukt med utslippet, skal dette være et et stort steg i riktig retning. BP vil nå prøve å forsegle hele røret, melder BBC.

Ifølge admiral Thad Allen, kystvaktens representant i arbeidet med å stoppe lekkasjen, kan en hette nå kapsles rundt røret for å stoppe utslippet. Denne jobben kan ifølge admiralen starte i løpet «av de neste par timer». BP opplyser at dette forsøket vil bli gjort senere i kveld norsk tid.

Operasjonen ble tidligere forsinket da en av sagene satt seg fast i røret.

Følg arbeidet på havbunnen direkte her.

Den dårlige nyheten er at kuttet er ujevnt. Nå blir det mye vanskeligere å plassere på lokket som skal stoppe lekkasjen, og føre oljen til overflaten.

Florida truet

Dette skjer dagen før president Barack Obama igjen reiser til kyststatene som er rammet av oljekatastrofen. BP har sagt seg villig til å betale for seks sandbarrierer utenfor kysten av staten Louisiana. Disse vil være utformet for å beskytte de sårbare våtmarksområdene som er truet av oljeflaket som stadig øker i omfang.

Onsdag ble det også kjent at et større oljeflak nå også truer kysten av Florida.

- Innen 72 timer vil det treffe våre kyster, sa en talsmann for Floridas miljøvernetat onsdag.

Florida blir dermed den fjerde amerikanske delstaten som blir rammet av den største oljekatastrofen i historien

Manglet verktøy

Oljeselskapets siste forsøk på å stoppe utslippet skjer samtidig som BP-sjef Tony Hayward innrømmer at de ikke hadde beredskap mot en slik oljelekkasje.

- Det er ingen tvil om at vi ikke hadde de verktøyene man trenger til en sånn aksjon, sier han til avisen Financial Times.

Hayward peker likevel på at selskapet i høy grad har lyktes med å holde oljen fra eksplosjonen på Deepwater Horizon borte fra kysten langs Mexicogolfen.

- Etter Exxon Valdez-utslippet i 1989 dannet oljeindustrien Marine Spill Response Corporation for å bekjempe oljeutslipp på overflaten. Nå er oppgaven å få til det samme under havoverflaten, sier Hayward til FT.

Kreative forsøk

Etter en serie av mer eller mindre kreative forsøk på å stoppe oljen fra å strømme ut i Mexicogolfen. Utslippet er den største oljekatastrofen i USAs historie.

En plan for å tette lekkasjen begynte BP med allerede i slutten av april. Kort tid etter at oljeplattformen Deepwater Horizon eksploderte ble en enorm kuppel plassert over utslippet, men forsøket mislyktes.

Plan B var en liten traktlignende konsturksjon som skulle føre oljen gjennom et rør til et tankskip på overflaten. Men på grunn av høyt trykk og kulde på bunnen ble det dannet iskrystaller inne i trakten.

Senere prøvde BP å montere en tynn slange direkte på røret som lekket olje. En viss mengde olje ble samlet inn på vei ut i havet, men dette var ikke en løsning som kunne brukes permanent.

Etter plan C, var det klart for Plan D: Ved å injisere slam, leire, golfballer og annet skrapmetall i røret skulle utslippet stoppes. Tanken var at trykket ville reduseres så mye at det ble mulig å helle sement over det hele. Men så langt har ingenting hjulpet.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.