Gå til sidens hovedinnhold

Endelig gjennombrudd for Empty Souls?

Det nærmer seg 50-års jubileum for Oslo Handelsgyms' legendariske russeband Empty Souls, som har trua på at gjennombruddet kommer på Oliven på Lambertseter 3. oktober.

OSLO HANDELSGYM: – Jeg tror jeg muligens spiller i det bandet i Norge som har holdt på lengst uten å bryte gjennom. Men nå, nå føler vi at tiden inne, sier gitarist Frank Jernberg og gliser bredt.

Nordstrands«gutten» Frank (66) har tatt med seg gitaren til der det hele startet, og koser seg på benken i skolegården mens han mønstrer dagens blåruss.

– Bygningen er i hvert fall som den alltid har vært, sier Frank, og mimrer om glade russedager på slutten av 60-tallet.

– Det var soareer og greier, og vi var jo litt helter, hadde fanskare foran scenen med band-T-skjorter som hoiet og danset.
Ingen tvil om at gutta – og en jente – hadde det gøy!

Den gang hadde Frank med seg Ingvild Hellerud fra Hoff, Finn Wang fra Montebello, Svein Pedersen fra Mortensrud og Øystein Lund fra Lambertseter.

Nå har Lund og Hellerud gitt seg, mens Eiler Lund og Terje Fjeldvig har kommet til.

400 russ og gratis øl

Den obligatoriske blårussturen til København, med en kidnappet rødrussprinsesse i bagasjen, var ikke mindre gøy.

– 400 russ og gratis øl, kan vel si at stemningen var grei, ja, sier Frank og kikker lengselsfullt mot Handelsgym.

– Vi røvet med oss rødrussprinsessen som hevn for kidnapping av vår trommis Øistein midt under en konsert på russekroa. Og prinsessa, hun stortrivdes blant oss blå, sier rockegitaristen og smiler.

For øvrig skapte bandets hyllest-vers til Tuborg-ølet såpass begeistring hos bryggeriledelsen at bandet ble slått til riddere av Tuborg. Det var tider, det!

Stayerevne

Etter russetiden spilte Empty Souls sammen på jubileene hvert femte år, helt frem til 25-års jubileet i 1992.

Det var stor fest i aulaen på Handelsgym, og da vi dro til med siste nummer, Beatles' Hey Jude, sto godt voksne jubilanter på stolene og sang med. Da bestemte vi oss for å begynne å øve igjen, og gå for det endelige gjennombruddet.

Frank Jernberg gliser. Siden har bandet øvd utrettelig hver mandag, hatt sine ti spillejobber i året, og hatt det sabla moro.

– Etter egen oppfatning blir vi stadig bedre. Og tilbakemeldingene fra publikum er alltid gode. Men vi gleder oss til gjennombruddet sier Frank, og legger til:

– Det er vår søte lille livsløgn.

Det aller viktigste musikken har gitt oss er det varige vennskapet mellom oss i bandet.

– Vårt Cavern

Mange stemningsfulle spillejobber har det blitt, og på Bjørndal viseklubb er Empty Souls populære, med sin rock fra 50-tallet og pop fra 60-tallet.

– Viseklubben på Bjørndal er for oss det The Cavern var for The Beatles, sier vi.

Frank forteller at nylig spilte bandet fletta av publikum sammen med heavy metal-storfisk Tore St Moren.

– Det var gøy! Snakk om ovasjoner, og ryktene sier at Moren hadde det like gøy, og var lysten på gjentakelse. Jeg vil nesten kalle den konserten et tilløp til gjennombrudd.

– Nå tror jeg bare jeg vil oppfordre folk til å strømme i retning Oliven på Lambertseter 3. oktober. Tenk å kunne fortelle barnebarna at dere var til stede på Empty Souls gjennombruddskonsert!