Gå til sidens hovedinnhold

- Endelig har jeg fått nøkkelen til livet

Yousef Shamari (18) jubler over å ha fått det lille røde passet, etter over 15 år i Norge.

POLITIHUSET, GRØNLAND (Nettavisen): Torsdag hentet Yousef Shamari passet på Politihuset på Grønland i Oslo. Nettavisen møtte en svært så blid 18-åring like etterpå.

- Endelig får jeg brukt ordet endelig, at jeg har fått norsk statsborgerskap. Det har jo tatt ganske lang tid, men det var verdt å vente, sier Yousef smilende, og viser stolt fram det røde passet.

Han går nå det siste året på videregående skole, bor i Groruddalen med foreldre og tre søsken - og er godt integrert i det norske samfunnet.

- Det betyr mye for meg
Det har gått 15 år og 25 dager siden han som 2-åring kom til Norge fra Irak. Etter en rekke avslag, og en lang kamp for å bli norsk statsborger, fikk han innvilget sin søknad hos Utlendingsdirektoratet like før jul.

Saken løste seg etter Nettavisens oppslag om saken.

- Hæ? Kødder du? Jeg har fått norsk statsborgerskap! ropte en overrasket og svært glad Yousef da han i desember fikk beskjed om at han endelig har fått norsk statsborgerskap.

- Jeg her helt målløs, jeg er helt satt ut. Tenk deg 15 år.., sa han.

- Hva betyr dette for deg?

- Det er jo rett og slett nøkkelen til alt mulig, nøkkelen til livet. Jeg får jo nå muligheten til å studere. Nå får jeg endelig muligheten til å bli inkludert, og ikke ekskludert fra kunnskapen jeg har lyst til å lære. Det at jeg kan være med venner og skolen på klasseturer, eller dra med familien til utlandet, sier Yousef, og legger til:

- Men det som betyr mye for meg, er å kunne oppsøke røttene mine, hvor jeg egentlig kommer fra, sier han.

For over ett år siden ble 18-åringen lovet pass, i et møte med daværende integreringsminister Audun Lysbakken (SV). Det skulle gå raskt, men det måtte altså ytterligere oppslag til før han i dag kunne hente passet.

- Jeg var drittlei avslagene
Yousef vekket mediene og politikernes oppmerksomhet da han for to år siden skrev kronikken «Hva betyr det lille røde passet?», som ble publisert i aviser over hele landet.

«I en krigssituasjon kan det oppstå mye følelsesmessig kaos, som tvinger familiens overhode til å gjøre det han må for å redde livet til familien sin. Dette er en menneskelig faktor som systemet ikke klarer å ta hensyn til», skrev han.

Kronikken bidro til at regjeringen bestemte seg for å endre regelverket fra 1. juli i fjor, slik at han og mer enn 900 andre barn som har kommet til landet som mindreårige asylsøkere, kan søke om norsk statsborgerskap.

- Jeg skrev kronikken fordi jeg var drittlei av å få avslag etter avslag hele tiden, at nok var nok. Som 16-åring tok jeg selv initiativ til og skrev kronikken etter at bestefar døde, forteller han.

Siden han manglet pass, fikk han ikke reist i begravelsen til bestefaren i Nederland, som døde i 2011. Nå ser han fram til å besøke hans grav.

Tidligere har Yousef fått avslag på sin asylsøknad, fordi identiteten ikke har vært dokumentert. Det er disse kravene det nå er lempet på.

- Det har kostet ganske mye
- Hva har den lange ventetiden kostet?

- Det har kostet meg ganske mye. Det har kostet meg døden, frykt og depresjon. Jeg har blitt ekskludert fra å møte min egen bestefar, sier han.

- 15 år og 25 dager har gått, og jeg har tenkt: Hvem er jeg? Hvor er jeg? Det har påvirket meg virkelig. Jeg blir usikker på meg selv når jeg er i klassen. Alle historietimene blir jeg usikker av, for vi snakker ganske mye om bakgrunn og røtter, og hvor vi kommer fra, sier han.

Han kan ikke skjønne hvorfor noen skulle tvile på at han er norsk, etter så lang tid i landet.

- Du skal ikke være i tvil om at jeg er norsk. Jeg skriver norsk, jeg leser norsk, jeg bor i dette samfunnet og har bodd her siden jeg var to år. Jeg har bidratt med nok , altså, sier Yousef, som har vunnet flere fotokonkurranser og har holdt foredrag om situasjonen sin.

- Gleder meg utrolig til å stemme
- Hva er drømmen framover?

- Drømmen framover er å bestå alle eksamener og bestå skolegangen. Så vil jeg ta et friår og jobbe innenfor Unicef, og reise til Afrika for å knipse noen bilder og fange barn som lider og har det vanskelig. Endelig får jeg brukt det lille røde passet til å reise ut og gjøre noe fornuftig, sier Yousef.

- Etter det har jeg veldig lyst til å studere spansk videre, og utdanne meg videre innenfor barnevernspedagog, eller eventuelt psykologi, sier han.

- Nå kan du jo også stemme i stortingsvalget til høsten...

- Du, det gleder jeg meg til. Jeg gleder meg utrolig til det, sier den engasjerte unggutten smilende.

Endelig har drømmen hans gått i oppfyllelse.

LES FLERE SAKER:

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken