RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Endelig kommer netthandelen

Sist oppdatert:
Nett-skeptikerne triumferte i to år etter dot com-sammenbruddet, men nå er toget i ferd med å forlate stasjonen.

Få områder er mer preget av svart/hvitt-tenkning enn handel på internett. På toppen var det snakk om nærmest en ny økonomisk verdensorden og endelig slutt på all inflasjon takket være den nye økonomien.

Så kom sammenbruddet og latterliggjøringen.

Men nå later det til at det spirer og gror i ruinene. Og det er oppmuntrende å se at nettbutikkene fikk 175.000 nye kunder siste år.

Ikke mindre enn 1,8 millioner nordmenn har handlet på nett. Det er interessant når man vet at terskelen er størst første gang, og at folk som har begynt å handle på nett; som oftest handler igjen.

Særlig to bransjer har gått foran; og det er bank og reiseliv. Dette har gradvis gjort folk trygge på å oppgi kreditkortnummer, samtidig som både nettbanker og flyselskaper har gjort hverdagen enklere for folk.

Det interessante er at hverken svart- eller hvitt-tenkerne fikk rett. Nettet har ikke kortsluttet alle tidligere verdikjeder. Tvert imot står de etablerte firmaene igjen på slagmarken. De gamle har fornyet seg, men de er forsatt eldst.

Og vice versa; nettet var heller ikke en økonomisk flopp.

Men det er langt igjen. I USA handlet man varer over internett for 80 milliarder kroner første kvartal. Det er likevel ikke mer enn 1,5 prosent av handelen totalt sett.

Det er altså mye å gå på, spesielt innen logistikk. Foreløpig er det lettsendte varer som DVD-plater, bøker og billetter som leder an. Samt elektroniske tjenester.

Her hjemme omsatte nettavisene reklame for 223 millioner kroner første halvår. Veksten er formidabel, og nettet er langt foran kommersiell radio.

På enkelte områder, hvor nettet har klare fortrinn, er trolig utviklingen irreversibel. Rubrikk vil aldri gå tilbake til avis, her har vi trolig bare sett første fase i en veldig tung omstilling for mange avisbedrifter.

Mye tyder på at Nicholas Negroponte hadde rett likevel: Tekniske omskiftninger kommer senere enn ingeniørene håper, men omveltningene blir større enn folk flest aner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere