RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Endrer ikke rentesyn etter inflasjonstall

Sist oppdatert:
Inflasjonen var overraskende lav i januar, men ekspertene mener at man ikke skal konkludere ennå om renteoppgangen blir utsatt. Les mer
I dag kom konsumprisindeksen for januar og indeksen ekskludert for energi steg 0,7 prosent, mens det var ventet en økning på 1,1 prosent.

Dette var altså massivt lavere enn det markedet hadde ventet og rentene i pengemarkedet faller sammen med den norske kronen. Grunnen er at den lave inflasjonen ikke borger for en oppgang i rentenivået fra Norges Bank.

Torgeir Høien, seniorøkonom i Handelsbanken, sier til iMarkedet.no at tallene var overraskende lave og at Handelsbanken hadde ventet betydelig høyere prisvekst. Han sier også at tallene fra Statistisk Sentralbyrå viser at Norges Banks anslag for inflasjonen er alt for høyt.

Endrer intet

Høien sier til iMarkedet.no at de vil vente med å revidere sine prognoser med hensyn til renten og mener man må se tallene fra februar før man konkluderer. – Vi gjør ingen ting på stående fot, og vil se inflasjonstallene over flere perioder, sier Høien til iMarkedet.no.

Paretos sjeføkonom, Tharald Stray Laastad, sier til iMarkedet.no at momsjusteringen fra 34 til 25 prosent kan ha slått inn i prisene. Dersom bedriftene ikke har rukket å justere sine priser til kundene opp i takt med momsjusteringen vil dette bli registert som et de faco prisfall i Statistisk Sentralbyrå.

Importert prisfall

- Vi ser også at den importerte inflasjonen er lavere enn ventet, særlig innen varegrupper som klær, sko og møbler. Samtidig er den inflasjonen som er produsert hjemme stigende. For tjenesteprisene steg 3 prosent og hjemmebasert steg 2,9 prosent, sier Laastad som bemerker at Norges Bank i alle fall har lykkes med å heve inflasjonen på dette området.

Laastad sier til iMarkedet.no at de ikke vil endre sine prognoser basert på tallene fra Statistisk Sentralbyrå nå, men vil vente og se an situasjonen. Blant annet kan inflasjonen i februar vise stor prisvekst med fult innslag av avgiftsendringene.

- Norges Banks hovedstyre (der renten fastsettes, red. anm) kommer sammen først etter at inflasjonstallene for feburar kommer, sier Laastad som sier at dagens inflasjonstall ikke gir grunnlag for å endre prognoser.

Les om KPI-tallene:
Lavere norsk prisvekst enn ventet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere