Både Belgia, Frankrike, Færøyene, Hellas og Malta går fra grønt til oransje på smittekartet.

Dermed blir det innført innreiserestriksjoner og innreisekarantene for disse landene, opplyser regjeringen i en pressemelding fredag.

Karantenehotell

Følgende land får innført innreiserestriksjoner og innreisekarantene fra 19. juli (går fra grønn til oransje):

  • Belgia
  • Frankrike
  • Færøyene
  • Hellas
  • Malta

Bakgrunnen er oppdatert faglig vurdering fra FHI av smittenivået, og behov for endringer i tiltaksnivået for å redusere faren for importsmitte.

Følgende land får i tillegg krav til karantenehotell fra 19. juli (går fra rødt til mørkerød):

  • Kypros
  • Storbritannia

På Kypros er smittetallet nå 1.384 smittede per 100.000 innbyggere, mens tallet i Storbritannia er 679, ifølge Johns Hopkins-universitetet.

Blir grønt

Blant EU-landene blir Latvia nå grønt. De fleste land beholder sine farger fra forrige uke.

Også mer av Sverige blir grønt. Fra mandag av vil bare to regioner ha oransje eller rød farge, Norrbotten og Värmland, mot dagens fem.

I Danmark går derimot regionene Sjælland, Midtjylland og Nordjylland fra grønne til oransje og får innreiserestriksjoner. Danmark har nå 160 smittede per 100.000 innbyggere

Når det gjelder reiser til land utenfor Europa, fraråder Utenriksdepartementet (UD) fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige, med unntak for enkelte utvalgte land på EUs tredjelandsliste.

Reiserådet til øvrige deler av verden gjelder til 10. august.

«Dersom du reiser fra et grønt land, men mellomlander i et land med strengere karantenekrav (oransje, rødt, mørkerødt) er det innreisereglene fra landet du mellomlander i som gjelder når du ankommer Norge. Det vil si at om du ikke er norsk statsborger og mellomlander i et land som ikke er grønt, har du ikke rett til innreise i Norge».

Saken oppdateres.