RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ENDRING: Jens Stoltenberg møtte pressen med sine nye statsråder Espen Barth Eide og Grete Faremo fredag.
ENDRING: Jens Stoltenberg møtte pressen med sine nye statsråder Espen Barth Eide og Grete Faremo fredag. Foto: Inge Wallumrød (MEDIEHUSET NETTAVISEN)

Endringer i regjeringen

Sist oppdatert:
Statsminister Jens Stoltenberg gjør flere endringer.

SLOTTSPLASSEN/OSLO (Nettavisen): Kongen har i statsråd fredag gitt justisminister Knut Storberget avskjed i nåde. Fra samme tidspunkt ble det bestemt at statsråd Grete Faremo overtar ledelsen av Justisdepartementet, mens statssekretær Espen Barth Eide er utnevnt til statsråd og sjef for Forsvarsdepartementet.

Det ble også klart fredag at Justis- og politidepartementet fra 1. januar 2012 endrer navn til Justis- og beredskapsdepartementet.

Klokken 1145 møtte statsminister Jens Stoltenberg pressen på Slottsplassen for å snakke om Knut Storbergets avgang og endringene han nå gjør.

- Kongen i statsråd har regjeringen i dag gitt storberget avskjed etter søknad. Storberget er blant de justisministerne som har sittet lengst. Ingen har hatt vervet lengre enn ham, og han har gjort en betydelig innsats i kampen mot kriminalitet, sa statsministeren.

Ville gå av ved kommunevalget
Det var ifølge Stoltenberg først snakk om at Storberget skulle gå av under kommunevalget, men dette ble utsatt på grunn av 22. juli.

- Redegjørelsen ble holdt i går, og da var det naturlig at avgangen kom i dag. Jeg har stor respekt for at han har sittet så lenge som justisminister, det er en veldig krevende jobb og da er det vanskelig å be en justisminister om å sitte så mye lengre.

Han fortsatte med å snakke om den kommende justisministeren, Grete Faremo samt den nye forsvarsministeren, Espen Barth Eide:

- Grete Faremo er en betydelig og markant politiker som i dag går av. Faremo er en svært erfaren politiker, både som jurist og områder i og utenfor politikken. Hun har en usedvanlig evne til ledelse og resultater. Faremo er en god person til å organisere og lede departementet. Espen Barth Eide er en usedvanlig kunnskapsrik politiker med lang erfaring. I tillegg er han en svært dyktig fagmann på sitt felt. Han er svært skikket til å ta over, konstaterte Stoltenberg.

- Jeg ser frem til å jobbe med de to nye, sa han.

- Storberget har vært i hardt vær
- Det er ingen tvil om at Storberget har vært i hardt vær, både når det gjelder overfallsvoldtekter og terroraksjonene 22. juli. Hvis han hadde holdt ut ett år, tror jeg han ville hatt en høyere standing enn i dag, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til Nettavisen.

- Hvordan forklarer du at dette ikke har lekket ut før helt på tampen?

- Antagelig er det kun to som har kjent til beslutningen helt til det aller, aller siste. Jeg trodde Storberget skulle ri av stormen og komme raskt tilbake. Men det er mulig at Ap ser at 22. juli-saken får så langt etterspill, at det er greit med et skifte.

Todal Jenssen er ikke så overrasket over at Faremo blir ny justisminister.

- Faremo er jurist
- Hun er jo jurist, med lang erfaring, så det er ikke så overraskende, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

- Men i disse dager er det nok lettere å være forsvarminister enn justisminister, bemerker han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere