– Det farligste i et demokrati er at folk som meg holder kjeft for å «please» en regjering, sier Gerd-Liv Valla.

Den tidligere mektige LO-lederen og AP-toppen, har blitt 74 år og fått ny jobb.. Nå er hun medlem av Alternativ Energikommisjon. Det er en kommisjon som skal finne gode løsninger på energikrisen. Mer enn 50 fagforeninger står bak initiativet. Flere profilerte politikere, forskere og tillitsvalgte fra fagbevegelsen har sagt ja til å sitte i kommisjonen, skriver Nationen.

Mens strømprisene har skutt i været og det er fare for strømrasjonering til vinteren, har regjeringen vist liten vilje til å regulere markedet. Blant annet har Senterpartiets stortingsgruppe gått mot sin egen regjering, og krevd stans i strømeksport.

Les blant annet: Fare for strømrasjonering: – Styrer med åpne øyne mot strømkrise og Fare for strømrasjonering – slik vil det foregå i praksis

Jonas Gahr Støre har sagt til Aftenposten at han ikke tror Norge er tjent med å kutte kabler og si opp kraftavtaler med EU. Valla tror at statsminister Jonas Gahr Støre er redd for å tråkke EU på tærne.

– Støre er jo en av de varmeste EU-tilhengerne vi har i dette landet. Det kan virke som om man er litt redd for å tråkke EU på tærne, men det må vi ikke være, sier hun til Nationen.

– Vi kan ikke eksportere veiene våre eller helsevesenet vårt for å være solidariske. Vi trenger strømmen for å opprettholde arbeidsplasser og et levelig liv. Skal Norge være et batteri for Europa på bekostning av oss selv? Nei, det skal vi ikke, slår hun fast.

Les også: Aldri vært mindre vann i magasinene: - Komplett galskap og Ønsket feriestans og hastemøte om strømpriser på Stortinget: Avvist

Valla var statssekretær for Gro Harlem Brundtland, og justisminister i regjeringen til Torbjørn Jagland. Fram til 2007 var hun LO-leder. I 2006 kåret VG henne til Norges mektigste person.

Valla mener, som flere opposisjonspartier på Stortinget, at regjeringen ikke kan vente til høstens behandling av statsbudsjettet med å vurdere tiltak for å sikre strøm i Norge.

– Gjør noe raskt med energikrisen. Gå inn i forhandlinger med EU om eksporten og sørg for at kraftprodusentene ivaretar hensynet til fyllingsgrad. Dette er strakstiltak, man trenger ikke vente til desember, svarer Valla.