Gå til sidens hovedinnhold

Eneste lederkandidat

Fristen for benkeforslag er gått ut. Dermed er Audun Lysbakken eneste kandidat før ledervalget i SV.

LILLESTRØM (Nettavisen): Fristen for benkeforslag er gått ut før ledervalget i SV klokken 17.30 lørdag. Det har ikke kommet inn noen forslag, så derfor er Audun Lysbakken eneste kandidat til ledervalget.

En av dem som ikke ønsker Lysbakken som leder, er Hilde Birgitte Rønningen fra Nordland SV.

- I dag er det sånn at jeg stemmer blankt, fordi jeg er opptatt av å gi en stemme til de som ikke er helt med på det som skjer i partiet nå, sa Rønningen på landsmøtet.

Hun påpekte at det finnes noen som tenker annerledes om veien framover for SV.

- Jeg hadde ønsket Heikki Holmås, og det er fordi han er tydelig. Han har god forståelse for alle lag i Norge. Vi trenger noe nytt, ikke mer av det samme, sa hun.

Flere skuffet
Heller ikke Bernt-Leon Hellesø fra Røyken SV i Buskerud, som tidligere har gått tydelig ut og bedt Lysbakken om å trekke seg som lederkandidat, la skjul på sin skuffelse.

- Jeg skulle ønske vi hadde to kandidater i dag, at også Heikki Holmås var en kandidat. Jeg føler meg ikke bekvem med å velge Audun som leder, sa han, og la likevel til:

- I talen sin så fremsto Audun som veldig ydmyk. Jeg har ikke noe mer å si at vi kan leve med Audun som leder etter denne helga, selv om jeg hadde ønsket en annen leder, sa Hellesø fra talerstolen.

Beklaget
Lysbakken ba om partiets tillit da han talte under SV-landsmøtet tidligere lørdag.

- Jeg har gjort feil og tatt beslutninger som jeg burde gjort annerledes, og det har vært en stor belastning for meg og for partiet. Særlig det siste er tungt for meg, og det går utover alle dere. Jeg skulle ønske jeg ikke hadde satt dere i en slik situasjon, og jeg er lei meg for det, sa han og la til.

- På samme måte som jeg mener feil må få konsekvenser, mener jeg det må være mulig å gå videre, sa han, og fortsatte engasjert:

- Min moral og integritet er den samme som før. Mitt brennende entusiasme for vårt prosjekt er like sterkt. Jeg mener må stå fritt til å velge hvem de vil ha til leder, så hvis dere vil ha meg, står jeg til disposisjon, Sa Lysbakken. Han ba om en ærlig debatt på landsmøtet, og påpekte at alle måtte bli hørt.

Les egen sak: - Jeg er lei meg

Fikk støtte
Avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen ga også sin støtte til Lysbakken

Hun sa det ville vært enklest for Lysbakken å trekke seg som lederkandidat.

- Han har jo et liv utenfor politikken. Denne situasjonen oppsto bare to dager etter at sønnen deres ble født. De har ikke rukket å gitt ham et navn engang, og han har flere barn, sier hun, og gjentar som hun sa tidligere i uken, at Lysbakken har tatt ansvar:

- Audun tok ansvar, og han har tatt ansvar overfor oss ved at han ikke trekker seg. Det er en krevende avgjørelse, det er krevende for alle, sa hun.

Les egen sak: - Vi så ut som et gammelt lesbepar

Holmås: - Stem på Audun
Heikki Holmås fikk stor applaus da han ga sin fulle støtte til Lysbakken.

- Hadde jeg hatt stemmerett i dag, så hadde jeg stemt på Audun som ny leder i SV, sa Holmås. Han takket samtidig de som har ønsket han som leder.

- Vi har hatt den mest åpne lederdebatt enn det noe annet parti har hatt. Tusen takk til alle som ville ha meg som leder, sa Holmås.

Han sa han hadde stor respekt for de som vil stemme blankt, men oppfordret likevel flest mulig til å støtte Lysbakken.

- Jeg vil be dere om å gi ham best mulig backing her i dag.

Støttet av flesteparten
Lysbakken fikk likevel støtte fra flesteparten som deltok i debatten, blant annet fra Veslemøy Rabe fra Aust-Agder SV.

- Vi vil veldig gjerne ha Audun Lysbakken som leder av partiet. Det er en ganske vanskelig situasjon nå, men det er fortsatt stor støtte til Audun, sa Rabe, og la til:

- Vi vet jo at dette kommer til å gå over. Vi kommer ikke til å snakke om tildelinger på denne tiden neste år, og kanskje heller ikke til påske.

SVs Hans Olav Lahlum slo også fast at Lysbakken er den beste kandidaten:

- Det er bare en som har den nødvendige støtten i partiet, sa han. Han mente Lysbakken er den beste til å kunne reise partiet igjen.

Ledervalget vil bli avholdt klokken 17.30.

Nettavisen følger landsmøtet.

Følg landsmøtet direkte på SVs hjemmesider .

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg