RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Engas 15-åringer imponerte i Polen

Sist oppdatert:
VALLHALL (vif.no): Etter å ha feid all motstand av banen da Norges beste 15-årslag møttes i Nike Premier Cup i Vallhall i mars, imponerte VIF-talentene i det europeiske sluttspillet i helga. 15-åringene var nær en kvartfinaleplass, men havnet til slutt på en tolvteplass etter stang ut i plasseringsspillet.

- Før turneringa fryktet vi at vi skulle få en trøkk i trynet med mange baklengsmål og dårlige opplevelser. Men i stedet opplevde vi at vi er nærmere de beste internasjonale lagene når det gjelder individuelle ferdigheter enn vi hadde trodd. Dessuten ligger vi helt på høyde med de beste lagmessig, både strukturelt og relasjonelt, sier Vålerenga-trener Aleksander Olsen til vif.no.

Hard gruppe
Turneringa åpnet med fire gruppespillkamper. Vålerenga havnet i en knallhard gruppe og møtte mesterne fra Portugal, Nederland, Sveits og Polen. Sistnevnte var vertsland og motstander i åpningskampen.

- Åpningskampen endte 0-0. Vi trøkka på og var best spillemessig, men klarte ikke å få ballen i mål. Det klarte vi imidlertid i den andre kampen. Vi leverte årsbeste da vi slo Portugals beste lag 4-1. Vi fikk ballen ned på bakken og var virkelig gode.

Vålerengas mål ble scoret av Håvard Nilsen, som klinte til med hattrick, og finalehelten fra Vallhall Ole Sandnes. I de to siste gruppespillkampene møtte Vålerenga sveitsiske Basel og nederlandske Willem II som henholdsvis vant turneringa og kom på tredjeplass. Begge kvalifiserte seg dermed til verdensfinalen der også Manchester United og Juventus er blant lagene som er kvalifisert.

- Først tapte vi 1-3 for Basel før vi røyk knepent 0-1 for Willem II i den siste gruppespillkampen. Begge kampene var jevnspilt. Vi var helt avhengig av å slå Willem II for å komme til kvartfinalen og vi var ikke så langt unna. Vi hadde en stor sjanse like før slutt som vi bommet på og Willem II kontret direkte og scoret seiersmålet.

- Det var veldig skuffende å misse kvartfinalen etter at vi hadde prestert så bra som vi gjorde i gruppespillet. Skuffelsen hang nok litt igjen i plasseringskampene og vi tapte 0-1 mot danske Vejle i kampen om niendeplassen. Vi førte kampen og følte at vi var det beste laget, men slapp inn nok et dødballmål i sluttminuttene.

Baklengs i sluttminuttene
Dermed ble det kamp om ellevteplassen mot de Østerriske mesterne som avslutning på turneringa. Vålerenga skapte syv-åtte målsjanser, men tok ikke vare på muligheten og fikk et seint baklengsmål mot seg for tredje gang i turneringa.

- Jeg synes vi var mye nærmere åttende-plassen enn vi var tolvte-plassen, men alt i alt skal vi være fornøyd likevel. Turneringa var oppløftende, vi var nærmere i år enn de fleste norske lagene har vært før oss, sier Olsen.

Håvard Nilsen ble Vålerengas toppscorer med fire mål. Han toppet toppscorerlista helt frem til siste runde og var til slutt bare ett mål unna den gjeve toppscorerpokalen. Nilsen var god i Polen, men langt fra den eneste Vålerenga-spilleren som utmerket seg. Trener Olsen trekker særlig frem stopperparet Markus Kveen og Nicholas Edgren.

- Som det eneste av 20 lag spilte vi med to stoppere fra 94-årgangen som egentlig er årsklassen under. De var yngst, men gjorde det knallbra. De har god spilleforståelse og gjorde minimalt med feil. Dersom vi klarer å videreutvikle dem har Vålerenga to solide stoppere for fremtiden.

- Det er i det hele tatt mange spennende typer i 93- og 94-kullene som vi i førsteomgang vil får glede av på juniornivå i de neste årene, men som også kanskje kan ta steget helt opp om noen år.

Unik opplevelse
Selv om Vålerenga var nærmere Europa-toppen enn man trodde før turneringa fikk de unge VIF-talentene en og annen aha-opplevelse.

- Gutta har lært veldig mye i Polen og fått med seg en unik erfaring. De fikk mye dårligere tid med ballen enn de får her hjemme, og fikk mindre rom å boltre seg i. Motstanderne er mer aggressive i presset enn vi er vant til og alt går raskere.

- Dette er første gang de har opplevd at de virkelig må streve og yte sitt ypperste for å vinne kamper. Hjemme går det på skinner og vi kan vinne en kamp selv om vi er ukonsentrerte og slipper inn fem mål. På dette nivået må man være på nett hele tiden, sette sjansene og unngå feil. Man blir staffet nådeløst hver gang det glipper, forteller Olsen som ønsker mer internasjonal kamptrening i årene som kommer.

- Det blir en våre største utfordringer i tiden som kommer. Vålerenga må hele tiden strebe etter å finne arenaer for både lag og enkeltspillere som gjør at de hele tiden får matchet seg mot litt bedre motstand. Vi må rett og slett komme oss ut i Europa.

Vålerengas beste plassering i det europeiske Nike Premier Cup-sluttspillet stammer fra 2002 da VIFs 87-årgang havnet på ellevteplass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere