Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Engelen i tunnelen

Foto: (Drammens Tidende)
Sist oppdatert:
Laila Morland og familien reddet seks personer mandag. Hadde du gjort det samme?

(Drammens Tidende) Familien Morland fra Klokkarstua opplevde to dramatiske timer da et vogntog begynte å brenne mens de var på vei gjennom Gudvangatunnelen på Vestlandet.

Seks kilometer inne i tunnelen klarte familien å få hektet av campingvognen og snudd bilen slik at de kom seg ut. På vei ut plukket de opp seks personer som hadde begynt å gå mot utgangen, to av disse er overbevist om at familien reddet livene deres.

- Sterkt og uvirkelig
- Hvordan føles det å vite at dere trolig har reddet flere mennesker fra døden?

- Sterkt og uvirkelig. Det gir opplevelsen og situasjonen et annet tyngdepunkt – det veier litt opp for en grusom opplevelse.

- Har vi nok luft?
- Dere stoppet opp to ganger underveis for å ta med til sammen seks personer. Tenkte du noen gang at nei, dette går ikke?

- De to første vi møtte tok vi raskt inn i bilen uten å tenke så mye over det. Men da det dukket opp fire personer til tenkte jeg et kort sekund: Oi, hva gjør vi nå? Har vi nok luft? Det er en naturlig tanke, men den forsvant fort.

Enige om å ta med flere
- Hva ville dere gjort dersom dere hadde møtt på flere?

- Det er et stort spørsmål. Vi snakket om det underveis og var enige om å ta med flere hvis de dukket opp. Jeg regner med at vi hadde tatt med dem vi kunne.

- Reagerte du slik du hadde trodd du ville gjøre i en krise?

- Jeg har opplevd krisesituasjoner tidligere og vet at jeg klarer å beholde roen på utsiden selv om jeg er stresset på innsiden.

- Er det nå vi skal dø?
- Hvordan reagerte du?

- Da røyken kom ble jeg veldig redd og tenkte: Er det nå vi skal dø? Deretter ble vi relativt praktiske. Jeg fant fram vann og håndklær til å puste i og ringte flere nødsentraler, mens mannen min forsøkte å få av campingvognen og snu bilen.

Ba i bilen
- Hvordan ivaretok du barna?

- Jeg gjorde mitt beste for å trygge dem og beroliget ved å si at dette går bra. Vi er kristne, så jeg sa at de kunne be. Det tror jeg hjalp oss alle med å beholde roen.

- Hvordan opplevde dere støtteapparatet?

- Det var veldig bra hele veien, helt fra jeg ringte 110 til vi kom på Voss sjukehus.

Fortsetter å kjøre i tunnel
- Er du blitt redd for å kjøre i tunneler etter dette?

- Vi kjørte gjennom flere lange tunneler på vei hjem etter ulykken og det er litt ubehagelig. Jeg merker at jeg ikke har lyst til det, men det er nettopp da det er viktig å gjøre det. Det er jo slik man kommer seg fram i Norges land.

- Hva tenker du om at trailersjåføren er blitt siktet for å ha kjørt et vogntog med alvorlige mangler?

- Det er tragisk at man kan kjøre rundt på veiene i Norge med store mangler på kjøretøyene. Det finnes flere eksempler på brann i utenlandske kjøretøy og dette bør det gjøres noe med.

Får krisehjelp
Dere er kommet hjem, hvordan har dagene vært?

- Vi har brukt mye tid på å prate sammen og har tatt imot tilbud om krisehjelp. Men nå mener barna vi har snakket mye, så vi prøver å tenke litt på andre ting.

- Du er helsesøster i Røyken og mange kjenner deg. Har du fått noen reaksjoner?

- Ja, mange har sendt blomster og hyggelige hilsener på Facebook. En nabo kom med kake og da vi kom hjem sto det en stor gjeng av familie og naboer og ventet på oss med ballonger og plakater. All omtanken har varmet veldig.

- Du ble rikskjendis over natten. Hvordan var det?

- En surrealistisk og ny opplevelse. Alt har gått veldig fint. Det er flotte folk som jobber i media.

Les flere saker fra Drammens Tidende.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!