FOLLOBANEN (Østlandets Blad): Torsdag, en måned etter at den først ble stengt, kom nyheten som mange nok har ventet på: Gjenåpningen av Follobanen er utsatt nok en gang. Denne gangen til 12. februar.

– Jeg forventer at Bane NORs plan nå er realistisk. Det er synd for de reisende at åpningen av Follobanen er utsatt. Vi vil følge utviklingen tett for å sikre et godt og forutsigbart togtilbud, sier jernbanedirektør Knut Sletta i en pressemelding.

Avhengig av offentlig transport

På Ski stasjon er det stille før stormen tidlig torsdag ettermiddag. Foreløpig har ikke de store pendlerhordene ankommet. Men på perrong 4 står det en del mennesker som skal innover i retning Oslo. Blant dem er den engelske veterinærstudenten Elizabeth Akinsanmi Guren som bor i Oslo. Hun studerer i Ås, og bruker toget når hun skal til og fra studiestedet.

– Jeg har ikke bil, så jeg er avhengig av offentlig transport, sier hun.

– Så du frem til at Follobanen skulle åpne?

– Ja. Fordi jeg har litt tid igjen. Og det er ikke stor avstand mellom Ås og Oslo. Men det tar litt tid, og særlig med det gamle toget. Så jeg var veldig spent, og tenkte jeg kunne bruke Follobanen. Men ja, det er litt kjipt at det tar litt ekstra tid.

En del av livet

– Hva tenker du om at det er utsatt igjen?

– Jeg synes det er litt flaut. Jeg er sikker på at de er litt stressa på grunn av det. Men hvis jeg må si det, så er jeg .... altså i England skjer det her ofte, så kanskje jeg ikke er så overrasket over at ting går galt. Fordi ja, det er bare en del av livet der.

Kulde har større effekt enn Bane Nor trodde

Skjønner frustrasjonen

ØB snakket også med en reisende som ikke bruker toget til vanlig, men som allikevel hadde ganske klare meninger om situasjonen:

– Jeg er lege, og jeg tenker på at hvis jeg hadde gjort en like dårlig jobb som lege, som de har gjort, da tenker jeg at da hadde folk dødd.

Hun har medfølelse med pendlerne som foreløpig har et helt annet togtilbud enn de hadde håpet:

– Jeg skjønner jo de som er frustrerte fordi de må ta det ofte, og så blir det noe helt annet enn det de hadde planlagt.

En av Norges største satirikere med ny sang om Follobanen: – Bane Nor ba om å bli en låt

– Kommer ikke til å ta den

Marit Domben Reiakvam som bor i Ski, har en litt annen tilnærming enn de fleste ØB har snakket med i forbindelse med Follobanen og Østfoldbanen. Hun har rett og slett ingen planer om å sette seg på Follobanen.

– Hvorfor skal det ta bare elleve minutter fra Ski til Oslo? Altså, jeg har ikke behov for det. Jeg har datteren min i byen, og om vinteren så kjører jeg ikke bil. Så jeg bruker jo toget en del. Men jeg har alltid med meg bok og sitter og leser og koser meg på den halvtimen det tar å kjøre fra Oslo til Ski, og tilbake. Så jeg har sagt det; jeg kommer aldri til å ta den banen som skal gå så fort. Jeg er redd for farten.

– Så selv når Follobanen åpner, kommer du til å holde deg til den gamle linja?

– Jeg kommer til å holde meg til lokaltoget. Nei, så det er ingen begeistring å spore hos meg.

– Må ha det forferdelig

At gjenåpningen drøyer, har dermed heller ikke noe å si for hennes del.

– Å nei, det spiller ingen rolle for meg. Jeg synes bare synd på de som sitter der med ansvaret og skal få hele saken til å gå igjen, de må jo ha det forferdelig. Stakkars. Men det er jo fint at den kommer. For alle arbeidsfolk og sånn som skal på jobb, så er det jo greit.

– Jeg stoler ikke på toget

Ann Kristin Bråthen bor på Myrvoll, og pendler inn til jobben sin på Posthuset ved Oslo S. Hun har lite positivt å si om dagens togtilbud.

– Det har jo vært det samme som det alltid har vært, altså ustabilt og med dårlig informasjon.

Siden hun bor på Myrvoll, tar hun lokaltoget. Ved åpningen av Follobanen gikk det fra å være to til fire avganger med lokaltoget i timen.

– Og dette varte jo så lenge Follobanen var åpen, altså cirka ett kvarter. Nå tar jeg kun toget inn til byen om morgenen, og ekspressbussen hjem. Det er rett og slett fordi jeg ikke stoler på toget.

Hun forteller at dagens situasjon med en stengt Follobane betyr at Myrvoll igjen har to avganger i timen, og at ting altså er som det var før åpningen av banen.

Skeptisk

Bråthen understreker at det er pendlere ved andre stasjoner, eksempelvis Greverud eller Oppegård, som hun mener lider mer enn henne selv.

– De har jo ikke ekstratog eller busser, forklarer Bråthen.

– Det er mye snakk om hvor fantastisk dette er for de som bor i Ski og sørover, og det er jo fantastisk for dem. Men for noen av stasjonene innover, så blir det jo verre.

Vi håper at togtilbudet blir mer forutsigbart, og at Gunnar og alle andre reisende med L2 vil få gode reiseopplevelser

Og selv med en Follobane i drift, så minner Myrvoll-beboeren om at pendlerne kan måtte finne seg i å lide noen ganger.

– Vi vet jo at banen vil være sommerstengt som vanlig, og det er jo de samme togene, noen av dem fra 70-tallet, som skal gå der. I tillegg så er jo signalanlegget gammelt.

– Så nei, jeg ser ikke lyst på det.

Gjenåpning 12. februar

Under Bane Nors pressebrief torsdag, beklaget igjen konsernsjef Gorm Frimannslund for problemene med Follobanen.

– Vi er lei oss for at pendlerne og øvrige reisende på Follobanen ikke har fått det tilbudet vi har lovet dem, og at det nå tar ytterligere tid før gjenåpning, sier konsernsjef Gorm Frimannslund i Bane Nor.

Årsaken til at gjenåpningen er ytterligere utsatt, er at arbeidet med å kvalitetssikre banen vil ta lenger tid enn forutsatt.

Utsetter åpning av Follobanen igjen

Tilsyn med Bane Nor, Flytoget og Vy åpnes etter hendelsene i Romeriksporten og på Follobanen