RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Engstelig for samboeren i Libya

Foto: Privat (TA.no)
Sist oppdatert:
Nordmannen Jan Paulsen er fanget i Gaddafis Libya. Samboeren hjemme i Skien er engstelig.

Marit Lias samboer, Jan Paulsen (61) fra Skien, er fanget i Gaddafis Libya. Han kommer seg ikke ut, og får heller ikke beskjed om hva som skjer.

På Bakken i Skien følger Marit Lia (52) med på nyhetene for å vite noe nytt om hennes samboer.

- Jeg snakket med han til morgenen, og da var han optimist. Men jeg vet ikke om det var for å trøste meg, sier hun til Telemarksavisa.

- Sist jeg snakket med han før det var for to dager siden. Da var han mer bekymret, så stemningen og humøret svinger, sier Lia.

Har jobbet i Libya i 16 år
Jan Paulsen jobber som havnekaptein i Libya i det libyske selskapet Zulitina Oil Company øst i landet. Han jobber seks uker på og er seks uker hjemme. Paulsen har jobbet i Libya i 16 år.

Han jobber sammen med 63 personer, det er blant annet ansatte fra Canada, England og Montenegro. Men han er eneste nordmann på terminalen for øyeblikket, siden kollegaen fra Larvik er hjemme.

Oljeterminalen ligger cirka 15 mil fra havnebyen Benghazi.

Frykter angrep
Paulsen og de andre ansatte frykter at enten Gaddafi-vennlige tropper skal angripe terminalen, eller at opprørerne kommer for å ta kontrollen over terminalen.

På grunn av urolighetene og den spente situasjonen i landet er det nesten ikke oljeproduksjon i Libya, og Paulsen har ikke vært ute på et skip på snart en uke.

Får støtte fra venner
Mens TA intervjuer Marit Lia ringer telefonen i ett. Hun får mange telefoner og tekstmeldinger fra venner, familie og mange henvendelser fra media.

- Heldigvis har jeg venninner rundt meg som støtter meg, og tilbyr seg å være her og til og med overnatte hos meg, sier hun.

Hun er stresset og klarer ikke å besvare alle telefonene selv. Men heldigvis har hun er god venninne som hjelper henne i denne vanskelige situasjonen.

LES OGSÅ: Paulsen: - Jeg er livredd

Men Marit Lia er mest bekymret for samboeren. Flere ganger tar hun en pause midt i setningen og gjemmer ansiktet i hendene. Hun reiser seg opp fra stolen flere ganger og vandrer rundt i stua.

Før hun på nytt griper mobiltelefonen og prøver å ringe til sin samboer i Libya. Men denne gangen kommer hun ikke gjennom.

Ber norske myndigheter om hjelp
- Jeg har kommet gjennom på telefon noen ganger. Jeg har aldri sett så mange nyheter som nå, sier hun.

En gråtkvalt Jan Paulsen har sagt til mediene at han er fortvilet. Han bønnfaller norske myndighetene om å gi ham hjelp, så han kommer seg hjem.

- De har fått høre at Gaddafi-vennlige folk er kommet for å ta over kontrollen av oljeterminalen.

- Jeg er veldig redd. Det er helvete for å si det rett ut, sier han.

Lia er også redd for hva som kan komme til å skje med samboeren. Han skulle etter planen ha kommet hjem 9. mars.

- Jeg vet ikke om han klarer det nå. Jeg skulle så gjerne ha hatt ham her hjemme i stedet, sier Lia.

- Men han har ikke pass. Når de kommer ned, blir de alltid fratatt passet og får et midlertidig visum. Han kan ikke reise hjem uten passet, hvis ikke de gir han et nødpass, sier hun.

Kontakt med UD
Marit Lia er i jevnlig kontakt med UD. Hun sier de er hyggelige, men hun får ikke noen konkret beskjed om hva gjør for å få samboeren hjem.

- De kunne ha sendt et skip eller fly, eller gjort noe annet for å få ham hjem, sier hun.

- De sier at de jobber med saken. Han er langt unna der opprøret er, er også et svar hun har fått av tjenestepersoner i UD.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere