RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enige én time før deadline

Foto: Charles Dharapak (Ap)
Sist oppdatert:
Republikanerne og demokratene ble enige om budsjettet.

USAs president Barack Obama har sammen med demokratiske og republikanske forhandlere blitt enige om en ny budsjettavtale i inneværende år.

Forliket ble inngått bare én time før den tidligere avtalen utløp, som var ved midnatt lokal tid. Dersom partene ikke hadde blitt enige om en ny avtale før fristen utløp, hadde staten blitt nødt til å stenge flere offentlige tjenester. Dette hadde rammet rundt 800.000 offentlige ansatte.

Men nå er en rekke offentlige instanser sikret finanser resten av året.

Obama sier at avtalen innebærer den største årlige nedskjæringen som er gjennomført i amerikansk historie.

Smertefull, men nødvendige
Han omtaler nedskjæringen som smertefull, men nødvendige.

- Noen av nedskjæringene kommer til å bli smertefulle. Tjenester som folk er avhengig av kommer til å oppleve nedskjæringer. Nødvendige infrastrukturprosjekter kommer til å bli utsatt. Og jeg ville ikke ha gjennomført disse nedskjæringene under bedre omstendigheter, sa president Barack Obama, melder BBC.

Leder i Representantenes hus, John Boehner, sier han er glad for at det er inngått en avtale som faktisk minsker utgiftene.

- Vi har kjempet for å holde statens utgifter nede fordi det faktisk vil skape en bedre situasjon for å etablere nye arbeidsplasser, sa Boehner.

Kutter 200 milliarder
Sjefforhandlerne fra begge partiene ble enige om å nedskjære cirka 38 milliarder dollar i 2011, som tilsvarer om lag 200 milliarder kroner i dagens kurs.

Det amerikanske Senatet har også vedtatt et nødbudsjett som skal dekke statens utgifter den neste uken. Representantenes hus skal også vedta budsjettet.

Det nye budsjettet for 2011, som begge partiene stiller seg bak, blir vedtatt i Kongressen i neste uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere