Gå til sidens hovedinnhold

Enige om spredning

Partene i deponisaken er alle enige om at det er spredning fra dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

Malmøykalven/Sentrum: Den oppklarende høringen som fant sted torsdag gav derimot ikke særlig mange flere svar i den kompliserte saken.

Samme tall

NGI og NIVAs overvåking av deponiet stemmer overens med målingene Per-Anders Bergquist har gjort på bestilling fra Neptun. Bergquists PCB-målinger ble forrige uke slått stort opp i media, men under torsdagens høring innrømmet forskeren at verdiene han har målt til stor grad er de samme som Oslo Havns egne resultater.

Torild Jørgensen fra Oslo Havn KF holder fast ved at overvåkingen av deponiet viser at alt går etter forutsetningene.

Man har besluttet at man får tåle en forverring i overgangsfasen for å få nytte av forbedring siden, sa Jørgensen til en fullsatt bystyresal.

Også Gijs Breedveld fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) slo fast at kravene er holdt.

Dette er som å gå til tannlegen. det vil gjøre mer vondt under behandlingen, men deretter blir det bedre, forklarte han. Han sa også at det kun er målt 0,1 prosent spredning av de 10 000 billassene med slam som har blitt pumpet ned i deponiet.

Det betyr at vi gjør 99,9 prosent riktig og kravene er overholdt, uttalte Beerveld.

Kostbar stans

Høringen skulle gi oslopolitikerne svar slik at de kan vurdere hvorvidt de ønsker å kreve stans i deponeringen for videre utredning av spredningsfaren.

Heidi Røen (SV) stilte derfor Oslo Havn spørsmål om konsekvensene ved et eventuelt stopp.

Hvis man skal ha utført like mye oppryddingsarbeider må man ha tilført mer penger hvis det stanses. Hele prosjektet vil forskyves og deponiet vil stå åpent lenger. Men konsekvensen av stans er først og fremst mindre opprydding, sa Jørgensen fra Oslo Havn.

Avvist

Lokal deponimotstander Knut Chr. Hallan viste politikerne i et akvarium hva som skjer når slammet spres.

Gijs Breedveld fra NGI hevdet derimot at Hallans forsøk er feil ettersom han benytter ferskvann og ikke saltvann.

Hadde du det vært saltvann ville dere ha sett at slammet synker og legger seg til ro på en helt annen måte enn i ferskvann, sa han.

Sentrum: Torsdagens høring avslørte at Oslo Havns egne målinger stemmer overens med målingene Per-Anders Bergquist har gjort på bestilling fra Neptun.

Hvis man skal ha utført like mye oppryddingsarbeider må man ha tilført mer penger hvis det stanses

Torild Jørgensen, Oslo Havn

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis