*Nettavisen* Nyheter.

Enighet om avtale om Syria-flyktninger

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland tar antydningene om en mulig regjeringskrise med knusende ro. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Fremskrittspartiet står utenfor forliket om flere kvoteflyktninger fra Syria, men kan likevel komme til å støtte avtalepunktet om økt bistand til nærområdene.

10.06.15 14:53

Syria-avtalen som blir presentert i ettermiddag, vil bli vedtatt av Stortinget i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett 19. juni. At saken ikke kommer fra regjeringen gjør at statsminister Erna Solberg (H) unngår eventuelle dissenser fra Frps statsråder, i alle fall i denne omgang.

Samtidig åpner Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik for at partiet kan komme til å stemme for deler av avtalen – først og fremst punktet om økt bistand til nærområdene. Partiet sier fremdeles nei til flere kvoteflyktninger fra Syria i 2015 og vil stemme imot dette.

– Uproblematisk

At Fremskrittspartiet står på siden av Syria-forliket, tar Høyres parlamentariske leder Trond Helleland med stor ro.

– Frp hadde en smertegrense, og den ble passert. Jeg ser på dette som uproblematisk, sier han.

Onsdag morgen truet Frp-nestleder Per Sandberg med å stille kabinettsspørsmål eller gå ut av regjering dersom partiet ikke kan godta vedtaket i Stortinget om Syria-flyktningene. Men ordvalget får ikke Helleland til å frykte en forestående regjeringskrise.

– Jeg tror ikke dette som vi nå gjør vil bidra til at Frp går ut av regjering. Jeg tror de vil skjønne at dette er en brukbar avtale også sett fra regjeringens side, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til NTB.

Opp til landsstyre

Finansminister og Frp-partileder Siv Jensen sa i Stortinget onsdag at det ikke pågår noen debatt i hennes parti om kabinettsspørsmål slik nestleder Per Sandberg luftet tidligere på dagen.

I en skriftlig uttalelse til NTB sier Sandberg at det er opp til partiets landsstyre å vurdere om det er riktig å gå ut av regjering som følge av Syria-avtalen. Landsstyret skal etter planen først møtes i oktober.

– Det kan vel ikke komme som en overraskelse at Frps nest øverste organ må vurdere de vedtak Ap presser gjennom i Stortinget, sier Sandberg.

– Fremskrittspartiet mener fortsatt at det mest fornuftige vil være å hjelpe flest mulig i nærområdene, tilføyer han.

Flere flyktninger

8.000 kvoteflyktninger fra Syria over tre år, er ifølge flere medier blant hovedpunktene i avtalen mellom Høyre, KrF, Venstre, Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

Kvoten skal økes fra 1.500 til 2.000 flyktninger i år. I tillegg skal det tas imot 3.000 ekstra flyktninger fra Syria i 2016 og nye 3.000 i 2017. Ifølge NRK har partene også blitt enige om å øke bevilgningene til nærområdene med 250 millioner kroner i år. Disse skal dekkes gjennom en omprioritering på årets budsjett.

Samtidig er man enige om at Norge skal gi 1,5 milliarder kroner til hjelp i nærområdene neste år. Det er også enighet om økte bevilgninger til kommunene.

Avtalen skal formelt godkjennes av stortingsgruppene før den presenteres for offentligheten på en pressekonferanse klokken 16.30 i ettermiddag.

Fløypartiene utenfor

Fremskrittspartiet trakk seg fredag fra forhandlingene og fikk mandag følge av det andre fløypartiet SV.

– Vi kan ikke være med på det som ligger i denne avtalen, sier SV-leder Audun Lysbakken, som mener avtalen er for lite ambisiøs.

– Flertallet burde vært villig til å sette hardt mot hardt i større grad enn det som er situasjonen nå. Dette handler særlig om behovet for at ting skjer raskt. Vi er spesielt opptatt av innsatsen i 2015 og 2016, sier Lysbakken.

Forlik

Det er i utgangspunktet flertall på Stortinget for å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste to årene, men et forsøk på å få til et forlik med regjeringspartiene, har opposisjonen forhandlet om så vel antallet flyktninger som tidsplanen for øvrig.

– Dette er ikke en sak der vi bruker et flertall på Stortinget til å instruere en motvillig regjering, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Dersom Frp finner Syria-avtalen umulig å etterleve i regjering, slår Venstre-leder Trine Skei Grande fast at partiet hennes er beredt til å sikre en fortsatt borgerlig regjering.

LES OGSÅ: Per Sandberg: - Gedigent mageplask for Ap-Jonas

Annonsebilag