*Nettavisen* Nyheter.

Enighet om klimaavtale

Foto: Ragnhild H. Simenstad, Utenriksdepartementet.

Kyoto-avtalen forlenges. Internasjonal klimaavtale skal forhandles fram innen 2015.

11.12.11 11:27

I to uker har verden forsøkt å forhandle om en ny global klimaavtale på FNs klimakonferanse i Durban, Sør-Afrika.

Konferansen skulle etter planen være over fredag, men partene satt på overtid og klarte ikke å bli enige noen avtale.

Lørdag morgen la det sør-afrikanske vertsskapet frem nye forslag til tekster etter at en samlet blokk med utviklingsland og EU hadde protestert kraftig på det første forslaget og ment at det var alt for lite ambisiøst, rettferdig og bindende. Tidlig søndag morgen ble det enighet om avtaleteksten.

- Fonøyd med resultatet
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er i fornøyd med resultatet.

Han er spesielt fornøyd med at store utslippsland som Kina, India og USA har forpliktet seg til å delta i prosessen som skal lede fram mot en ny klimaavtale i 2015.

- Dette er en stor og viktig utvikling som det kan være vanskelig å forstå betydningen av. Det viktigste er at de har akseptert selve formuleringen om at man skal ha en juridisk bindende avtale, sier Solheim, sier han til NTB.

Solheim understreker at avtalen i Durban var den beste man kunne håpe på etter en kaotisk forhandlingsinnspurt.

- Avtalen er en helhetlig pakke der både industriland og utviklingsland har fått gjennomslag for sine viktige saker, sier han.

- Håp i hengende snøre
Harald Nyeggen Sommer, spesialrådgiver i Kirkens Nødhjelp, mener det er fortsatt håp for en rettferdig klimaavtale på sikt, men at tiden begynner å renne ut.

- Forhandlingene så på et punkt ut til å kollapse. Det skjedde heldigvis ikke, og Norge spilte en viktig brobyggerrolle da temperaturen i salen var på sitt høyeste. Men den teksten som landene nå har blitt enige om, vanskeliggjør fortsatt de nødvendige utslippskuttene verden trenger før 2020. I øyeblikket styrer verden mot fire graders global oppvarming, sier Nyeggen Sommer.

Han mener konsekvekvensene av fire graders oppvarming vil bli katastrofale, og at det er de fattigste og mest sårbare som vil rammes hardest, til tross for at de har bidratt minst til problemet.

- De enorme menneskelige konsekvensene av naturkatastrofene vi har vært vitne til det siste året, er bare begynnelsen, advarer Nyeggen Sommer.

I avtaleteksten heter det at man er enige om å starte en prosess for å utvikle en protokoll, et annet juridisk instrument eller en avtale med rettslig kraft som skal gjelde for alle land.

Andre deler av klimapakken fra Durban inneholder regler for overvåking og kontroll med utslipp, beskyttelse av regnskog, teknologioverføring til utviklingsland, klimatilpasning og en rekke andre temaer som det har vært forhandlet om.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.